Društvo

Vrućina u Srbiji danas malo popušta, ali temperature i dalje tropske: Od srede moguće oluje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2023

-

07:14

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama su izuzetno vrući dani i tropske noći. Drugi toplotni talas i dalje je u toku i po svemu sudeći, trajaće do kraja meseca. Povremeno će biti osveženja, ali se živa u termometru neće spuštati ispod 30 stepeni Celzijusa, rekla je urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Navodi da će vrućina danas malo da popusti i zbog toga  je u zapadom delu zemlje ugašen crveni, a upaljen naradžasti meteoalarm.

"Ipak, oprez se savetuje i dalje. Izbegavate najtopliji deo dana i da boravite u klimatizovanim prostorijama. Takođe, je važno da pravilno koristite klima uređaje i da razlika između sobne temperature i one napolju ne bude veća od 10 stepeni. Optimalno je da ta razlika bude oko sedam do osam stepeni. Naime, veća razlika može ugroziti vaše zdravlje. Ogranizam tada postaje podložan infekcijama, a moguć je i srčani udar", objašnajva ona.

Lazarević kaže da će današnji dan biti vedar, na nebu neće biti obaka, čak ni onih visoki cirusa.

"Međutim, računajte na blago osveženje. U narednim satima duvaće umeren povremeno tek i pojačan vetar severnog pavca koji će malo rashladiti vazduh. To će se svakako najviše odraziti na temperaturu koja će danas biti koji stepen niža nego juče - od 33  do 37 stepeni Celzijusa", kaže.

Za naredne dane najavljuje i dalje tropsko i toplo vreme. 

"Od srede raste i nestabilnost, pa rastu i šanse za nastanak oluja koje će biti praćene pljuskovima, gradom i jakim vetrom. Najkritičnije biće na severozapadu zemlje na potezu od Vojvodine do severne Šumadije. Da li će ponovo doći do nastaka superćeliskih oluja biće poznatno taj dan. Videćemo kako će atmosfera tačno odreagovati ova puta na spuštanje hladnog fronta", rekla je Lazarević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija