Društvo

Tropska nedelja pred nama: Upaljen crveni meteoalarm, temperature i preko 38 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2023

-

07:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Tropska nedelja je pred nama, kao i prilično dinamična naročito od srede kada će lokalno ponovo biti uslova za superćelijske oluje poput one u Vrbasu od pre neki dan. Danas je upaljen crveni meteoalarm kao najviši stepen upozorenja, rekla je urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija Milena Lazarević.

Kako je navela, temperatura će prelaziti 38 stepeni Celzijusa. 

"Ugroženi su životi ljudi ali i životinje. Na posebnom oprezu trebaju biti trudnice, deca kao i srčani bolesnici Bez preke potrebe ne izlazite napolje. Tropska vrelina dolazi nam iz Afrike. Mi smo u takozvanoj omega bloking situaciji. Anticiklon je ostao blokiran iznad Afrike, dok zone sa kišom i pljuskovima rotiraju na njegovoj periferiji", rekla je Lazarević.

Kako dodaje, nakon tople noći pred nama je vreo i sunčan dan.

"Oblaci nam danas neće pružiti hlad. Što se temperature tiče, nakon tropske sparne noći, sati pred nama još teži. Temperatura u hladu od 37 do 39 stepeni , na otvorenom znatno toplije", kaže.

Tropski toplo ostaje do kraja meseca uz blaga osveženja.

Prvo osveženje očekuje se već u sredu i četvrtak, kada će prodor hladnog fronta ponovo aktivirati burne procese u atmosferi. Moguće su oluje, i to one superćelijske poput one u Vrbasu.

"Za sada zonu sa olujama očekujem na zapadu i severu Srbije ali situacija se do srede može promenti pa će više detalja o lokaciji i intenzitetu imati na sam dan promene vremena", rekla je Lazarević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija