Društvo

Stanković: Raste broj turista u Beogradu, od početka godine više od 470.000

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2023

-

12:38

Stanković: Raste broj turista u Beogradu, od početka godine više od 470.000
Stanković: Raste broj turista u Beogradu, od početka godine više od 470.000 - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Beograd i ove godine beleži porast broja turista, a u prvih pet meseci prestonicu Srbije posetilo je 472.289 turista, od čega skoro 400.000 iz inostranstva.

To je za 29 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine kada je bilo 366.440 turista, rekli su iz Turističke organizacije Beograda i dodali da je sada važno raditi na povećanju smeštajnih kapaciteta kako bi mogli sve da ih ugoste. 

"Broj noćenja ostvarenih u prvih pet meseci je 1.244.812, što je za 20 odsto više nego prethodne godine za isti period kada ih je bilo 1.039.032", rekla je za Tanjug PR Turističke organizacije Beograda Jelena Stanković.

Kako je objasnila, veliki broj stranih gostiju dolazi i rečnim kruzerima - od početka sezone bilo ih je skoro 70.000,  ali oni ne ulaze u zvaničnu statistiku, jer ne spavaju u beogradskim registrovanim smeštajnim kapacitetima, već na kruzerima.  

Ukoliko, kako objašnjava Stanković uzmemo i taj broj gostiju možemo da kažemo da je Beogad posetilo preko pola miliona turista. Ona objašnjava da taj broj gostiju iz godine u godinu kontinuirano raste. 

"Taj broj kontinuirano raste i u pitanju je porast, zavisno od meseca do meseca, u proseku od 30 do 40 odsto veći u odnosu na isti period ili mesec prethodne godine. Beograd je jedan od nekoliko gradova u Evropi koji beleži taj veliki porast iz godine u godinu. Sada već treba poraditi na pojačanim smeštajnim kapacitetima kako bismo bili u stanju da ugostimo te ljude", dodala je Stanković.  

Fonet/Aleksandar Barda

 

Što se tiče strukutre gostiju, prednjače turisti iz Rusije, Nemačke i Turske, kao i zemalja u okruženju - Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

"Veliki porast gostiju beleži se iz Grčke, Poljske, Italije, Izraela, a u prvih 10 su i turisti iz SAD. Očekujemo i veliki broj gostiju i ove godine iz Kine budući da je Srbija jedna od preporučenih zemalja kada su u pitanju grupna putovanja turista iz ove zemlje", istakla je ona.  

Uvođenje direktnih linija od strane nacionalne kompanije Er Srbija, kako je rekla Stanković i dostupnost destinacijama jedan je od osnovnih preduslova za razvoj turizma.  Kako je ona istakla za Tanjug, najveći broj gostiju čine stranci. 

"Od pomenutih preko 470.000 gotovo 400.000 su stranci. Beograd je destinacija u najvećoj meri za strane goste, ali domaći gosti su tu, naravno, i oni obilaze sve ove sadržaje koji su na raspolaganju i strancima, ali i Beograđanima. Domaći gosti najčešće dolaze tokom vikenda ili kada su određene manifestacije i festivali, koji su veliki i snažan generator turističkog prometa, a sve češće obilaze i muzeje i beogradska izletišta", dodala je ona. 

Uspešna nautička sezona

Stanković je napomenula i da je nautička sezona uslovljena vremenskim prilikama i da očekuje još jednu uspešnu sezonu. 

"Kada su u pitanju putovanja rečnim kruzerima, ona najčešće traju sedam ili 10 dana, tokom tih dana gosti dolaze velikim rečnim brodovima i zaustavljaju se u našem gradu jedan dan, prespavaju na brodu i idu dalje. Njima je obilazak grada organizovan od ranih jutarnjih časova kada obilaze najznačajnije tačke u našoj prestonici", dodala je ona.  

Stanković je istakla da je Beograd odavno postao destinacija posebnih interesa, gde svako može pronaći nešto za sebe.

"Mi tokom cele godine imamo domaće i strane goste, pogotovo strane koji dolaze ili individualno ili grupno, iz poslovnih razloga, imamo ljude iz svih krajeva sveta, ljude koji u svako doba godine posećuje Beograd, s obzirom da Beograd više nema sezonu", rekla je ona i dodala da je Beograd grad kome se turisti rado vraćaju. 

"Beograd je profilisan kao poželjna, posećena turistička destinacija kojoj se turisti rado vraćaju. Mi sad počinjemo da se obraćamo čak toj jednoj strukturi gostiju koja je već dolazila u Beograd, uglavnom iz poslovnih razloga ili u okviru nekog putovanja kroz Evropu, kako bi ih motivisali da se vrate. To više nije redak slučaj. Ranije je to bio slučaj kada se govorilo o turistima iz zemalja koje nas okružuju, budući da je njima naša destinacija zanimljiva i dostupna i lako im je da dođu. Sada gosti iz cele Evrope bivaju inspirisani i motivisani da ukoliko su jednom posetili naš grad, sada to učine ponovo", rekla je ona. 

Ona je istakla da je ponuda grada široka i da Beograd ima sve što ima svaka evropska i svetska prestonica - od bogate istorije i kulture, do široke gastronomske ponude i zabavnih sadržaja. 

Komentari (0)

Srbija