Društvo

Posledice nevremena u Srbiji: Više od 100 intervencija spasilaca, devet požara zbog udara groma, poplavljeni putevi i imanja

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

19/07/2021

-

15:01

Posledice nevremena u Srbiji: Više od 100 intervencija spasilaca, devet požara zbog udara groma, poplavljeni putevi i imanja
Nevreme - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Nevreme praćeno jakom kišom i gradom pogodilo je sinoć celu zemlju. Oštećeni su brojni objekti, automobili, ali su najveću štetu pretrpeli poljoprivredni proizvođači. Vatrogasci -spasioci imali su stotinak intervencija u celoj Srbiji. Reagovali su zbog požari usled udara groma, uklanjali oborena stabla drveća, ali su evakuisali i jednu osobu koja je ostala zaglavljena u automobilu kod Petrovca na Mlavi.

Pljuskovi, grmljavina, grad i olujni vetar očekuju se i danas širom Srbije, te je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje da su na manjim bujičnim vodotocima na slivovima Jadra, Кolubare, Crnice, Lepenice, Lugomira, Resave, Ravanice, Mlave i Timoka sa pritokama danas i sutra mogući kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa manjim lokalnim izlivanjima.

Jako nevreme sinoć je zahvatilo Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Užice, Nišavski okrug, Šumadiju. Najači grad pogodio je Mošorin, a u Kaću i Budisavi vetar je čupao drveće i bandere pa su morali da intervenišu vatrogasne ekipe. 

U rasinskom okrugu poplavljeni su podrumi kuća, a oštećena su i poljoprivredna imanja i lokalni putevi.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

Pljuskovi, grmljavina i grad očekuju se i danas

Na deonici puta Topola – Rudnik u selu Manojlovci kao posledica olujnog vetra i obilne kiše izvalilo se drvo koje se nalazilo neposredno pored glavnog puta, te je saobraćaj kratko vreme bio u zastoju.

Lokalne samouprave procenjuju štetu, te će se za nekoliko dana znati koliko ona iznosi.

Devet požara zbog udara groma 

U poslednja 24 sata vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije imale su stotinak intervencija.

Uklanjali su stabla koje je olujni vetar oborio (21 tehnička intervencija), pumpama crpeli vodu iz poplavljenih domćinstava ali i pomoćnih objekata (27 intervencija), a bilo je i devet požara izazvanih udarom groma gde su morali da reaguju.

Evakuisali su i jednog čovek koji je ostao zaglavljen u automobilu u okolini Petrovca na Mlavi kada se izlila reka Busur.

Načelnik Odeljenja u Sektoru za vanredne situacije Milorad Spasojević kaže za Euronews Srbija da je u poslednja 24 sata zbog nevremena u Srbiji angažovano 128 vatrogasaca spailaca, sa 61 vozilom i 27 pumpi.

"Intervencije smo imali na široj teritoriji Srbiji. To su bili lokalni problemi koji su trajali nekoliko sati, nije bilo nešto što je zahtevalo veće angažovanje ljudi i tehnike", rekao je Spasojević.

On je dodao da nije bilo evakuacije stanovništva iz domova, ali da su vatrogasci-spasioci evakuisali jednu osobu iz putničkog vozila koje je ostalo zaglavljeno na putu Petrovac na Mlavi - Malo Laole. 

RINA

 

"Usled izlivanja reke Busur, jedno auto je ostalo zaglavljeno na poplavljenom delu puta Petrovac na Mlavi - Malo Laole. Naša ekipa je evakuisala vozača", rekao je Spasojević.

U pripravnosti šest ekipa u Zapadnoj Srbiji

Napominje da nije bilo izlivanja većih reka i bujičnih potoka.

Vatrogasci - spasioci u stalnom su kontaktu sa Republičkim-hidrometeorološkim zavodom (RHMZ) i Srbijavodama, te na osnovu njihovih procena o padavinama, ali i vodostaju na rekama, prepoznaju lokacije gde bi "moglo biti problema".

"RHMZ je izdao upozorenje da može doći do izlivanja reke Jadar, ali i nekih bujičnih potoka te smo u Zapadnoj Srbiji stavili u pripravnost šest specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi. Pratimo stanje na terenu i u zavisnosti od potreba taj broj se može povećavati. Sve ostali timovi (ima ih ukupno 27) su dostupni i angažovaće se po potrebi", rekao je Spasojević.

U poslednja 24 sata bilo je i prekida u snadbevanju električnom energijom, ali su kvarovi brzo otklonjeni tako da građani nisu dugo ostajali bez struje.

Beograd u pripravnosti

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, naložio je posle nevremena i obilnih padavina nadležnim gradskim komunalnim službama pripravnost najvećeg stepena, saopštila je danas gradska uprava.

On je poručio da se situacija prati iz minuta u minut i informacije prikupljaju u realnom vremenu, te da se prate sve krizne tačke, jer je to neophodno da bi se Beograđani maksimalno zaštitili.

Radojičić je dodao da će u narednih 48 sati pripravnost biti na najvećem stepenu, pre svega preduzeća "Beogradski vodovod i kanalizacija", "Gradska čistoća", "Beograd-put", "Beograd vode" i "Zelenilo-Beograd" zbog stabala koja su tokom sinoćnjeg nevremena padala i koja je nosila kišna bujica. Istakao je da se prati stanje u kanalima i da je naloženo da se uvedu dežurstva.

Komentari (0)

Srbija