Društvo

Niš u porođajne sale uveo "smejavac": Gas koji smanjuje strah i bol skraćuje porođaj

Komentari

Autor: RTS

25/07/2023

-

20:09

Niš u porođajne sale uveo "smejavac": Gas koji smanjuje strah i bol skraćuje porođaj
Niš u porođajne sale uveo "smejavac": Gas koji smanjuje strah i bol skraćuje porođaj - Copyright Prinskrin/Youtube/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Nešto više od polovine porodilja u niškom porodilištu odlučuje se za epiduralnu ili spinalnu anesteziju. Za one koje to odbiju ili ne mogu da prime iz medicinskih razloga, niško porodilište je, prvo u Srbiji, uvelo upotrebu medicinskog gasa koji porodiljama ublažava strah i bol i olakšava porođaj. Ovaj gas, poznatiji kao "smejavac", koriste porodilišta i stomatolozi širom sveta.

Dijana Stojanović je za azotni oksidul čula pred sam porođaj, a kako je, kao i sa prvim detetom, želela prirodni porođaj, bez epiduralne ili spinalne anestezije, odlučila je da tokom porođaja udiše taj gas.

"Jeste porođaj bio opušteniji, trajao je kraće nego prethodni, ne znam da li je to zbog toga, ali činjenica je da se brže završilo sve. Udišem gas pet-šest puta dok traju kontrakcije, i tako do naredne", priča Dijana Stojanović iz Niša.

Lekari objašnjavaju da se gas udiše preko maske kada započnu bolovi, da deluje brzo, gotovo trenutno i da se po prestanku udisanja resorbuje iz organizma za manje od jednog minuta. Navode i niz drugih prednosti, piše RTS.

"Izaziva blagu sedaciju, vrlo bitno da deluje anksiolitički, znači smanjuje strah. Strah sam po sebi pravi bol, znači deluje i analgetički i neke studije su pokazale da se porođaj uz korišćenje tog gasa skraćuje za dva sata", objašnjava docent dr Dejan Mitić, direktor Ginekološko-akušerske klinike UKC "Niš".

Gas se koristi na zahtev porodilje i nije zamena za epiduralnu ili spinalnu anesteziju, a lekari kažu da porođaj protiče u opuštenijoj atmosferi.

"Nama je uvek komfornije i bolje se osećamo kada su pacijentkinje zadovoljnije, kada manje trpe bol i kada sarađuju pri porođaju", ističe profesor dr Jelena Milošević Stevanović, ginekolog GAK "Niš".

Niško porodilište posle pauze zbog pandemije vratilo je i mogućnost da očevi prisustvuju porođaju. Za njih Dom zdravlja organizuje kurs. Za prisustvo porođaju u Nišu se odlučuje 30 do 50 očeva godišnje.

Komentari (0)

Srbija