Društvo

Dr Petrović za Euronews Srbija: Registrovano 12 zaraženih koronavirusom koji mogu da se povežu sa Exit festivalom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2021

-

11:50

Dr Petrović za Euronews Srbija: Registrovano 12 zaraženih koronavirusom koji mogu da se povežu sa Exit festivalom
Dr Petrović za Euronews Srbija: Registrovano 12 zaraženih koronavirusom koji mogu da se povežu sa Exit festivalom - Copyright EXIT/Promo

veličina teksta

Aa Aa

U Novom Sadu je registrovano 12 obolelih osoba od koronavirusa, a koje je moguće povezati sa nedavno održanom Exit festivalom, rekao je za Euronews Srbija rekao prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

"U periodu od 12. do 18. jula, u Novom Sadu je registrovano 12 slučajeva koji se mogu povezati sa Exit festivalom, 10 među posetiocima, a dva kod članova porodice posetilaca. Svi slučajevi praćeni su blagom kliničkom slikom i leče se u kućnim uslovima", rekao je za Euronews Srbija dr Petrović.

Ovaj broj slučajeva, kako je objasnio, nije doveo do poremećaja epidemiološke situacije u Novom Sadu i šire na teritoriji AP Vojvodine.

"U poslednjih nedelju dana u Novom Sadu su registrovana ukupno 84 slučaja, a za najveći broj njih je, nakon epidemioloških ispitivanja, utvrđeno da su prisustvovali svadbama organizovanim širom zemlje. Epidemiološki nadzor se nastavlja i ove nedelje i novim podacima će biti obavešteni krajem nedelje", dodao je sagovornik euronews Srbija.

EXIT/Promo

Epidemiološki nadzor se nastavlja i ove nedelje

Podsetimo, istraživanje koje je sprovedeno u prethodne dve nedelje sa ciljem procene uticaja održavanja Egzit festivala na širenje virusa korona, kao i stepen efikasnosti "Safe Events Serbia" bezbednosnog protokola, koji je rigorozno primenjen na Egzitu, pokazalo je da festivali nisu mesta masovnog širenja virusa.

"U želji da ispitamo rizik od zaražavanja novim koronavirusom tokom poseta jednom masovnom događaju, a u situaciji kada se primenjuju sve preventivne mere, i kada se od svih posetilaca zahteva da su komplentno vakcinisani ili da imaju negativan test na koronavirus, odlučeno je da se tokom Egzit festivala sprovede naučna studija i na taj način iskoristi jedinstvena prilika da se dođe do novih naučnih saznanja o virusu", navodi se u saopštenju.

Ukupno 345 ispitanika je podeljeno u dve grupe - vakcinisane i one koji su na festival ulazili s negativnih testom, koji su testirani pre ulaska na festival, od 8. do 10. jula, i samo jedna osoba je bila pozitivna.

Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. jula, i rezultati su i više nego ohrabrujući - u obe grupe nijedna osoba nije bila pozitivna na kovid 19.

Istraživanje na Egzitu je prvo koje urađeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetina hiljada ljudi, pa se očekuje, kako su dodali iz Exita, da njegovi rezultati mogu biti jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja širom sveta.

Mere ograničenja ulaska na Egzitu su primenjivane rigorozno, izvršeno je preko 16.111 provera posetilaca sa Digitalnim zelenim sertifikatom, od kojih je čak 95 odsto njih imunizovano vakcinacijom.

Istraživanje je organizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, pod rukovodstvom šefa istraživačkog tima, epidemiološkinje Marije Milić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija