Društvo

SRBIJA U CRVENOM Tropske vrućine širom zemlje, za vikend nagla promena vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

07:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Još danas nas očekuje sunčano vreme, bar u prvom delu dana. Nešto više obaka biće poslepodne, ali retko gde se očekuju i pljuskovi, možda samo u zapadnom delu, i to slabi. Danas se očekuje i temperaturni vrhunac - u najtoplijem delu dana od 34 do 38, lokalno i do 39 stepeni u hladu.

Promena vremena je blizu, i to je najbolje oslikava na karti vetra, jer su pred nama vetroviti sati. U jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji podignut je najviši stepen upozorenja - crveni meteoalarm zbog veoma visoke temperature koja će u hladu prelaziti 38 stepeni. Ovom području i danas prete šumski i drugi požari, a meteoropate bi trebalo da budu na posebnom oprezu.

"Na visini i u prizemlju duva južni vetar koji nam donosi dah prave afričke vreline. Sa druge strane, u Đenovi se formiao jedan duboki ciklon koji će regionu već danas napraviti ozbiljne probleme. Ta promena vremena do nas će stići sutra, nadamo se, znatno oslabljena", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

"Vikend pred nama biće veoma buran, pre svega u subotu. Uslovi će biti i više nego povoljni za nastanak olujnih oblaka. Nažalost, može se desiti da se više njih spoji i tako formira jedna višećelijska oluja koja može biti razorna", kaže Lazarević.

U subotu poslepodne se očekuju jaki pljuskovi, grad, olujni vetar i nagli pad temperature. Od nedelje biće stabilnije - trebalo bi da bude bez oluja, ali ipak sveže za avgust.

Komentari (0)

Srbija