Društvo

Još jedan slučaj groznice Zapadnog Nila: Žena u teškom stanju zbrinuta u KC Niš

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

12:45

Još jedan slučaj groznice Zapadnog Nila: Žena u teškom stanju zbrinuta u KC Niš
Još jedan slučaj groznice Zapadnog Nila: Žena u teškom stanju zbrinuta u KC Niš - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U KC Niš na bolničkom lečenju nalazi se žena (73) kod koje je potvrđena groznica Zapadnog Nila. Pacijentkinja ima ozbiljnu formu bolesti sa upalom moždanih ovojnica.

"Usled postojeće bolesti pluća, zbog kvalitetnije razmene gasova, a usled teškog opšteg stanja, pacijentkinja je na asistiranoj ventilaciji", kažu u KC Niš za Euronews Srbija.

Dodaju da je prisustvo virusa Zapadnog Nila kod ove pacijentkinja potvrđeno u nadležnoj laboratoriji u Beogradu. Napominjemo da pacijenti sa virusom Zapadnog Nila nisu pretnja po okolinu tj. nisu zarazni jer se virus ne prenosi sa čoveka na čoveka.

Inače, pacijentkinja je zbrinuta na Infektivnoj klinci UKC Niš. U toj zdravstvenoj ustanovi su takođe istakli da je virus Zapadnog Nila na ovim prostorima prisutan više od 10 godina i da je reč o virusu koji slobodno cirkuliše u prirodi. "Rezervoar" virusa su ptice, dok ga komarci prenose.

Prethodno je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr MIlan Jovanović Batut" saopštio da su u Srbiji potvrđena dva slučaja groznice zapadnog Nila. Oba pacijenta su iz Vojvodine i nalaze se na bolničkom lečenju i dobrog su opteg stanja. Jedan pacijent je iz Zapadnobačkog okruga (Sombor), a drugi Južnobačkog okruga (Novi Sad).

 

Bolest prenose zaraženi komarci

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navode da je grоznicа Zаpаdnоg Nilа sеzоnsко оbоljеnjе, a da virus prenose zaraženi komarci. Infekcija se ne prenosi među ljudima putem kontakta. Sеzоnа prenošenja virusа Zаpаdnоg Nilа u Srbiјi uоbičајеnо trаје оd јunа dо nоvеmbrа mеsеcа. 

Tanjug/AP/Rick Bowmer

 

Virusolozi kažu da je ovo doba godine kada se očekuje pojava obolelih, jer se virus prenosi ubodom zaraženog komarca. Za bolest, koja se obično javlja od juna do oktobra, nema specifičnog leka i ne postoji vakcina. Oboleli se leče terapijom koja ublažava simptome.

Lekari kažu da nema mesta za paniku, jer 80 odsto inficiranih osoba nema nikakve simptome i infekcija prolazi nezapaženo. Oko 20 odsto inficiranih imaju blagu kliničku sliku, a u retkim slučajevima dolazi do ozbiljnijih komplikacija, encefalitisa, koji mogu biti i sa smrtnim ishodom. 

Groznica Zapadnog Nila je infektivno oboljenje iz grupe zoonoza, virusne etiologije, koje se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca. Virus Zapadnog Nila prvi put je izolovan i identifikovan 1937. godine u slivu Zapadnog Nila, u oblasti Ugande. Nakon otkrivanja virus se proširio sa Afričkog kontinenta na Bliski istok, delove Azije i Australije, centralnu i istočnu Evropu i Mediteran. 

Cirkulacija virusa Zapadnog Nila je prisutna na Evropskom kontinentu od 60-tih godina prošlog veka, ali se povećanje broja obolelih ljudi beleži u poslednje dve decenije i ima tendenciju porasta u budućnosti. Faktori koji su doprineli ovakvoj epidemiološkoj situaciji su klimatske promene, intenzivan međunarodni saobraćaj, širenje uzročnika i vektora na nova geografska područja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija