Društvo

Šapić: Praktično sve ulice prohodne, ozbiljnije shvatiti najave vremenskih nepogoda

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2023

-

14:19

Šapić: Praktično sve ulice prohodne, ozbiljnije shvatiti najave vremenskih nepogoda
Šapić: Praktično sve ulice prohodne, ozbiljnije shvatiti najave vremenskih nepogoda - Copyright Tanjug/FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas, povodom nevremena koje je zahvatilo Beograd, da su sve ekipe na terenu kako bi uklonile posledice nevremena i da su "praktično sve ulice" prohodne, a da se prikupljaju slomljene grane i drveće. 

On je za Tanjug rekao da "moramo da prihvatimo novu realnost da nam se klima menja" i apelovao na Beograđane da počnu ozbiljnije da shvataju najave vremenskih nepogoda. 

"Moja poruka je ista kao ona koju sam uputio dva, tri sata neposredno pred početak jučerašnjeg zaista velikog nevremena koje je krenulo oko 14.15, 14.30 časova, a to je da se bez preke potrebe ne izlazi napolje", rekao je Šapić.

On je naglasio da je nevreme u subotu bilo "daleko intezivnije i snažnije" od prethodnog nevremena u Beogradu.

"Padao je grad veličine teniske loptice, naneo je veliku materijalnu štetu, a mogao je i da povredi nekoga", naveo je Šapić. 

Šapić je rekao da je bilo nekoliko intervencija gde su morali da izvlače automobile iz vode.  

"Imali smo par intervencija, ponovo su se u ulici Marka Čelebonovića zaglavila dva automobila, pa smo ljude izvlačili. Postavićemo dodatne znakove na tim mestima ulegnuća, gde ljudi ne znaju, pa upadnu u taj praktično 'bazen' vode", dodao je on. 

Gradonačelnik Beograda rekao da je su sve ekipe na terenu i da se saniraju posledice nevremena prema prioritetima. 

"Pratično smo sve ulice oslobodili, sada idemo da skupljamo drveće koje je palo. Uglavnom su popadala trula stabla ili ona koja nisu bila orezana. Zato moramo da uradimo posebnu analizu svakog stabla, jer se neka oštećenja ili ukoliko je trulo ne vide spolja. Onda naiđe ovakva oluja, pa ona puknu i nanesu materijalnu štetu, a i postoji rizik da se neko povredi", dodao je Šapić.  

Sve gradske službe, kako je istakao gradonačelnik Beograda, bile su sve vreme u komunikaciji na terenu. 

"Sve vreme smo komunicirali, gde je ko mogao da ode, šta je ko mogao da obilazi. Sednice štaba ne postoje, jer on zaseda sve vreme kako bi se pratila situacija", dodao je Šapić i istakao da će služba koja je nekada radila dva, tri puta godišnje, sada morati na dnevnom nivou da radi, jer se klima menja i ovakve slične vremenske nepogode postaju naša nova realnost. 

Najveća šteta na teritoriji Novog Beograda, Zemuna, Starog grada i pojednim delovima Palilule 

Sekretar Sekretrijata za vanredne situacije Beograda Darko Glavaš rekao je za Tanjug da je juče oko 14 časova izuzetno jaka oluja pogodila Beograd, praćena sa gradom.

Glavaš je istakao da je obim padavina bio između 60 i 80 litara po metru kvadratnom, a olujni vetar snage od 80 do 100 kilometara na čas.

Istakao je da je više od 1.000 radnika bilo je na terenu i 200 specijalizovanih mašina, od čega 24 vozila za rad na visini i 35 mašina.

Glavaš je dodao da je tokom jučerašnjeg nevremena nekoliko trafo-stanica ostalo bez električne energije, pa je samim tim bilo ugroženo i vodosnabdevanje. 

"Štete su velike, ključ je bio sačuvati sistem vodosnabdevanja, pošto se jedna od prvih šteta desila na elektroenergetskom sistemu grada Beograda tj. na srednjim naponskim vodovodima, konkretno na trafo-stanici Galovica, gde je bilo ugroženo kompletno vodosnabdevanje Novog Beograda, Bežanijske kose i Zemuna, a i samim tim i ostatak grada je mogao da pretrpi štetu", rekao je Glavaš. 

On je dodao da je oko ponoći uspostavljen sistem vodosnabdevanja za taj deo grada. 

Glavaš je istakao da viši delovi Barajeva nemaju trenutno vodu.

"U ovom momentu imamo problem sa trafo-stanicom u Barajevu, tako da viši delovi Barajeva još uvek nemaju vodu, ali očekujemo normalizaciju u naredna dva, tri sata. Tada će cela teritorija grada Beograda biti sa stabilnim vodosnabdevanjem", dodao je on.  

On je rekao da je JKP "Zelenilo Beograd" imalo više od 200 intervencija jutros do 8 časova, kao i da su ekipe za javno osvetljenje bile na terenu, jer zbog pada drveća oštećen je veliki broj kablova.

Glavaš je dodao da je najveća šteta na teritoriji Novog Beograda, Zemuna, Starog grada i na pojednim delovima Palilule. 

"U narednim danima će se kompletno sanirati šteta i sledeći zadatak je da i rubne gradske opštine dostave svoj izveštaj o šteti, pošto su i one prijavile da postoji šteta od posledica nevremena na krovima i fasadama", dodao je on i istakao da se sumiraju izveštaji o oštećenim automobilima.

Naveo je i da se prati situacija na vodotokovima prvog reda Savi i Dunavu i njihovo kretanje, zbog vremenskih nepogoda u Hrvatskoj, ali i Austriji, koje, upozorio je, mogu da ugroze i vodostaj u Beogradu. 

Prioritet je, kako je istakao Glavaš, uvek spasiti prvo ljudski život.

On je naveo da su na prostoru Dorćola i Višnjičke ulice  ekipe Sektora za vanredne situacije, saobraćajne policije i parking servisa morale da reaguju i sklone više destina vozila iz duboke vode. 

Glavaš je rekao da je bilo problema na 37 linija javnog gradskog prevoza "što zbog pada drveća, što od oštećenja na elektroenergetskoj mreži". 

"Prati se i dalje prognoza i u skadu sa tim se planira broj ekipa na terenu", poručio je Glavaš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija