Društvo

Batut: U Srbiji registrovano 10 slučajeva groznice Zapadnog Nila

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

18:16

Batut: U Srbiji registrovano 10 slučajeva groznice Zapadnog Nila
Batut: U Srbiji registrovano 10 slučajeva groznice Zapadnog Nila - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut danas je objavio da je u ovoj godini registrovano ukupno 10 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji. 

U saopštenju se precizira da su obolele osobe, kod kojih je do jučerašnjeg dana potvrđen taj virus, sa teritorije Južnobačkog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Južnobanatskog i Sremskog okruga, kao i da je jedna zaražena osoba doputovala iz Nemačke. 

Kod pacijentkinje hospitalizovane u Kliničkom centru Niš, a kod koje je postavljena sumnja na obolevanje od groznice Zapadnog Nila, u toku je dodatna laboratorijska dijagnostika u cilju potvrde obolevanja.

Batut navodi da su obolele osobe dominantno muškog pola, prosečne starosti oko 65 godina, a da je većina njih, 80 odsto, imala neki komorbidite, najčešće dijabetes i hipertenziju. 

Svi do sada potvrđeni slučajevi imaju neki od oblika neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis) i nalaze se na bolničkom lečenju.

Iz Batuta dodaju da je do 2. avgusta državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice prijavljen 41 slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji i to 26 u Italiji, 11 u Grčkoj, tri u Francuskoj i jedan u Mađarskoj. 

Registrovana su i tri smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, dva u Grčkoj i jedan u Italiji.

Kako se navodi, groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a glavni prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. 

Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.

Batut u cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, a preporučuje se da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

Preporučuje se i izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, upotreba zaštitne mreže protiv komaraca, redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru, boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen, kao i izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

Dodaje se da se smanjenje broja komaraca na otvorenom postiže isušivanjem izvora stajaće vode i uklanjanjem starih guma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija