Društvo

Kakvo nas vreme čeka za vikend: Suvo i pretežno sunčano uz postepeni porast temperature

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2023

-

08:26

Kakvo nas vreme čeka za vikend: Suvo i pretežno sunčano uz postepeni porast temperature
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Vikend koji je pred nama donosi nam pravo letnje vreme. Biće suvo i pretežno sunčano. Najniža temperatura biće od od 10 do 15, a najviša dnevna od 26 do 30 stepeni.

"Porast vazdušnog pritiska iznad Evrope uzrokuje stabilizaciju vremena, razvedravanje i otopljenje. Položaj anticiklona je takav da ćemo se u narednom periodu nalaziti pod uticajem severnog i istočnog vetra koji će nam donositi toplo, ali ne i ekstremno toplo vreme", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Ona je navela da će vreme danas i sutra biti suvo i pretežno sunčano. Postepen porast temperature je posledica direktnog sunčevog zračenja, a ne priliva toplog Afričkog vazduha. Upravo zbog toga maksimalne vrednosti sve do utorka ostaju oko i malo iznad 30. podeljka. Zbog slabog vetra i sunčanog vremena ipak će se činiti da je toplije od izmerenih vrednosti.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Za početak naredne nedelje prognozira se nešto više oblaka i promena pravca vetra na istočni i jugoistočni. To će uzrokovati lokalnu nestabilnost u Timočkoj krajini, ali ne i zahlađenje.

"Trenutni prognostički modeli najavljuju skoro 10 dana uglavnom suvog i sunčanog vremena, sa temperaturom od 30 do 35 stepeni, dakle malo iznad proseka. Ekstremnih temperatura i ekstremnih vremenskih prilika za sada nema na vidiku, a drugu polovinu avgusta obeležiće stabilnije i mirnije vreme", navela je Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija