Društvo

Fruška Gora minsko polje već 30 godina: Kod sela Ležimir osvanule table upozorenja, objašnjenja ko je postavljao eksplozive - nema

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2021

-

18:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na obroncima Fruške gore, nedaleko od sela Ležimir, prošle su jeseni osvanule table upozorenja na zaostale mine. To je iznenadilo i meštane i planinare koji su ovim delom vojvođanske planine često prolazili.

Za sada nema zvaničnog objašnjenja ko je mine postavljao, ali je poznato da se one na toj lokaciji nalaze već 30 godina. 

Ovo nije prostor u nekoj konfliktnoj zoni. Na ovom terenu borbe nisu vođene od 1944. Ipak, u proteklih nekoliko meseci planinare i slučajne prolaznike u okolini Ležimira na Fruškoj gori znakovi jasno upozoravaju – da je teritorija pred njima minirana. 

Označeno u oktobru prošle godine

Planinar Dušan Beređi kaže da je prvi put naišao na ove oznake u oktobru prošle godine. 

“Išli smo do lokaliteta koji se nalazi tu, Krečne jame, i tada smo stali, videli table i to je bio onako moj šok i iznenađenje kad sam video. Mislio sam da se neko zapravo šali sa nama, da je neko to stavio iz hira“, kaže Beređi. 

Kada je pitao druge planinare da li o tome nešto znaju, dobio je, kaže, isti odgovor. Meštani su, pak, imali drugačiju teoriju. 

Wikipedia.org/Lightstalker200

 

"Pošto je hotel navodno prodat i  neko drugi ga je pikirao, želeo je da ga kupi i oni su rekli da su u stvari namestili te table, da oni tuda trče, šetaju, da se kreću tuda i da se nikad ništa nije dogodilo. Tako da, to je ono što su nama meštani rekli",  kazao je planinar Anđelko Trninić. 

Da ipak nije reč o šali, potvrdili su im najpre u Nacionalnom parku Fruška gora. A tragom informacija i prijava građana, do Ležimira je stigao i Centar za razminiranje.  

Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje istakao je da su došli do informacija iz jeseni 91. godine da se na toj lokaciji, na brdu iznad hotela, nalaze protivpešadijske mine. 

Reč je o danas ruiniranom hotelu Ležimir, gde se, prema nezvaničnim pričama, nalazio kamp Jedinice za specijalne operacije.

Ipak, u Centru za razminiranje navode da ne poseduju zapisnike o tome ko je mine postavljao, niti koliko ih na Fruškoj gori ima. 

Euronews/Printscreen

 

"Tačan broj nemamo. Znamo koje su vrste protivpešadijskih mina. Po onim informacijama koje mi imamo izuzetno je opasno, tako da planinari i svi koji se tamo nalaze ne bi smeli da ulaze na tu površinu. Imamo čak informacije da su te mine aktivirale i divlje životinje", naveo je Glamočija. 

Izuzetno rizično područje

On navodi da  ovo područje smatraju izuzetno rizičnim. S druge strane, uz obode ovog minskog polja prolazi najduža i jedna od najatraktivnijih planinarskih staza na Fruškoj gori.  

Iako zaostale mine datiraju još iz 1991. godine, ove oznake upozorenja tu su tek nekoliko meseci, a u Centru za razminiranje kažu da su ih od tada postavljali nekoliko puta, jer su ih prolaznici svaki put sklanjali. Poslednji put su rizično područje obeležavali pred prvomajske praznike. 

Centar za razminiranje izradio je projekat tehničkog izviđanja za koje trenutno traže finansije. Tek nakon toga imaće, pojašnjavaju, pregled realne situacije na terenu i moći će da procene na kojoj površini i koliko je tačno mina zaostalo na Fruškoj gori.

Njihovo uklanjanje bio bi sledeći korak, ukoliko za to pronađu novac.  

Komentari (0)

Srbija