Društvo

"Prezahvalan sam lekarima": Pacijent kome je tim lekara iz UKC Niš spasio šaku se uspešno oporavlja

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Lljiljana Pavlović

22/08/2023

-

17:44

"Prezahvalan sam lekarima": Pacijent kome je tim lekara iz UKC Niš spasio šaku se uspešno oporavlja
Euronews/Ljiljana Pavlović - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Muškarcu (64), kome je cirkular odsekao desnu šaku, tim lekara UKC Niš uspeo je da replantira taj deo tela i šaka je sada funkcinalna. U timu su bili vaskularni hirurg, plastični hirurg i ortoped, operacija je trajala više sati, a pacijent se sada uspešno oporavlja. 

Nezgoda se desila u nedelju, dok je Zoran Cekić sa komšijom sekao drva pripremajući ogrev za zimu. Povređeni Nišlija je dovezen u UKC Niš, a prognoze nisu bile nimalo optimističke. Šaka se, kaže vođa lekarskog tima doktor Goran Đorđević, specijalista za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, na prijemu držala samo na delu kože.

Prvobitna odluka bila je da se amputira jer nije bilo vitalnih funkcija, ali su lekari, nakon višečasovne operacije, uspeli da povređenom spasu ruku. Pacijent se sada uspešno oporavlja, a nakon rehabilitacije, lekari procenjuju da će funkcionalnost šake biti i do 80 odsto.

"Sledi jedan dug period rehabilitacije nakon puštanja iz bolnice, prvi najznačaniji i kritični period od 24 sata je prošao, ruka je u redu. Imamo još tri, četiri dana nadgledanja, ali naše nade i očekivanja su da će sve biti u redu", rekao je Đorđević. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Ruka je visila na koži, zahvalan sam lekarima što su uspeli da mi spasu šaku. Rekli su mi da će oporavak trajati tri, do šest meseci. To je bio sekund, ja sam bio krivac, ne mogu da verujem da mi se to desilo. Prezahvalan sam lekarima", rekao je Cekić za Euronews Srbija. 

U niškom KC već su rađene replantacije šake i ruke, prva pre tri decenije, a Đorđević apeluje da im država pomogne da nabave i elektronski mikroskop, da bi u Nišu mogla da se radi i replantacija prstiju, kako pacijenti ne bi gubili dragoceno vreme da zbog te intervencije putuju u Beograd. Takođe, ističe da je neophodna i posebna sala u kojoj bi iskusni lekari mogli da obučavaju svoje kolege.

"Osećaj nakon operacije je neopisivo lep, posebno zato što je pacijent dobio motoriku u prstima neposredno nakon intervencije, što nam je odmah dalo nadu da će sve ići u dobrom smeru", istakao je vaskularni hirurg doktor Nemanja Stepanović. 

Ekipa lekara koja je učestvovala u operaciji je doktorka Snežana Ljubomirović koja je vodila anesteziju, doktor Ivan Micić kao ortoped, doktor Nemanja Stepanovića vaskularni hirurg i doktor Goran Đorđević, specijalista za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. 

Komentari (0)

Srbija