Društvo

RHMZ izdao upozorenje, u drugom delu dana čekaju nas oluja i zahlađenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2023

-

07:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje na pljuskove i grmljavinu koji se danas očekuju u Srbiji, a koji će lokalno biti intenzivniji (od 20 do 40mm za kratko vreme) uz grad i olujni vetar sa većom verovatnoćom pojave u južnim, centralnim i istočnim krajevima zemlje poslepodne i uveče.

Prvi talas nestabilnosti već je stigao u Srbiju, ali je signal za oluje kod nas znatno slabiji nego što je bio juče u regionu.

Do dolaska oluje biće veoma toplo i sparno. Najviša dnevna temperatura kretaće se od 28 do 30 stepeni, ali zbog vlage u vazduhu činiće se da je toplije nego što to zaista jeste.

Oluju svakako karakteriše i jak vetar, nekada i razorne jačine. U drugom delu dana, na potezu od Sombora od Sečnja očekujemo udare veće od 50 ili 60 kilometara na sad. U ostalim predelima biće za nijansu mirnije.

Euronews

Oluje se kod nas očekuju negde oko podneva i prvo će zahvatiti oblast oko Drine, a potom će se kretati ka istoku.

"Kako se oluja bude premeštala ka istoku ona neće gubiti na snazi, već naprotiv, zbog same orografije na terenu sama energija biće ista ako ne i veća. U zoni same oluje očekujemo da padne oko 20 litara kiše po metru kvadratnom, jak vetar, grad i nagli pad temperature", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.


Kiša, pljuskovi i grmljavina pratiće nas sve do vikenda, ali ne i razorne oluje. Kako se budemo približavali vikendu tako će atmosfera biti sve stabilnija, a kiša i pljuskovi sve ređi i ređi.

Ono što će obeležiti naredne dane jeste temperatura koja će biti u padu i neće prelaziti 30 podeljak. Dakle, od sutra će biti mirnije i umereno toplo, bez velikih tropskih vrućina.

 

Komentari (0)

Srbija