Politika

Brnabić: Krizni štab sledeće nedelje odlučuje o trećoj dozi

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

18:12

Brnabić: Krizni štab sledeće nedelje odlučuje o trećoj dozi
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić očekuje da naredne sedmice bude održana sednica Kriznog štaba, koji će na osnovu preporuke Stručnog komiteta za imunizaciju doneti odluku o trećoj dozi vakcine.

Brnabić je rekla da će se Krizni štab osloniti na odluku, odnosno preporuku stručnjaka.

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je u toku dana treću dozu vakcine protiv korona virusa.

Premijerka je poručila da ima dovoljno vakcina da svi prime cepivo, i apelovala još jednom da sve one koji se nisu vakcinisali da to učine, jer je to jedini način da se vratimo normalnom životu, da budemo bezbedni.

"Da im se, čak i ako se zaraze novim sojevima, sačuva život, da nema hospitalizacija, a čak i ako je bude, da bude takva da lekari mogu da ih izleče bez dugotrajnih posledica po zdravlje. Da li će biti treća doza, videćemo, ali svakako ima vakcina i za treću dozu", rekla je Brnabić.

 

"Na nova priznanja Srbija će odgoviriti istom merom"

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas za Tanjug da će Srbija odgovoriti istom merom ako bude videla nova priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Istakla je da ne bi da otkriva koje bi Srbija odgovore mogla imati na nepoštovanje Vašingtonskog sporazuma od strane Prištine.

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

 

Podsetila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan i nedvosmislen kada je najavio da ćemo odgovoriti istom merom.

"Onom merom koja je dovela i do toga da imamo moratorijum i da su nas molili za moratorijum kako bi se nastavili razgovori", podvukla je Brnabić.

Čini se, kaže, da su u Prištini zaboravili kako je to izgledalo pre moratorijuma.

"Mi ćemo odgovoriti kao što mora da odgovori odgovorna vlast i država", dodala je ona.

Planira se politička poseta SAD u narednim mesecima

Premijerka Ana Brnabić, koja je nedavno boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, kaže da se planira još jedna poseta toj zemlji u narednim mesecima, navodeći da će ona biti isključivo politička.

Brnabić je kazala da je Vašington izuzetno važan partner i da je Srbija uložila mnogo truda i energije da se odnosi sa SAD, koji nisu bili najbolji, unaprede.

"Sve što smo radili ne nestaje zato što se promenila administracija, upravo suprotno. Očekujemo od nove administracije u SAD da vidi koliko je moguće da se ti odnosi unaprede našim zajedničkim radom i trudom i koliko je Srbija spremna da uloži u te odnose i da se nastavi tako", rekla je Brnabić za Tanjug.

Na konstataciju da se čini da prištinske vlasti ne dobijaju packe sa Zapada zbog toga što otvoreno sabotiraju dijalog, Brnabić kaže da se tako čini javno, a da ne zna šta se dešava iza kulisa.

Međutim, kako kaže, zna da sve veći broj evropskih zvaničnika priča o tome da obeshrabruje to što Priština ne želi da implementira prethodne sporazume, pre svega ZSO, i što se ponaša kao da sve počinje od njih.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

 

"Teško je razgovarati sa ljudima koji jedino žele da pričaju o prošlosti, dok Beograd želi da se fokusira na budućnost. Na kraju krajeva, šta ćete drugo? Mi moramo da radimo u interesu građana", rekla je Brnabić i ocenila da povratak u 18. ili 19. vek ne može da donese boljitak.

Uskoro dobre vesti za građane Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su jutros na sastanku sa predsednikom i saradnicima iz Vlade donete odluke koje će obradovati građane Srbije, ali nije mogla da govori konkretnije o novim merama.

"Mogu da kažem da ćemo obradovati građane Srbije, dobre su vesti", rekla je Brnabić u intervjuu Tanjugu, dodajući da su na sastanku razgovarali o tome koliko još novca treba da se isplati kao finansijska podrška u daljoj borbi protiv koronavirusa i sta dodatno može da se uradi.

Brnabić je istakla da posle pauze od nekoliko decenija, Srbija prvi put može da isplaćuje penzije iz budžeta PIO fonda, bez dodatnih dotacija.

"Kada imate snažan PIO fond, koji je snažan jer imamo sve veću zaposlenost, a plate rastu, to je sigurnost za penzionere. Samo od toga što danas radimo, možemo da izdvajamo za penzije. Ako nastavimo ovako kao što radimo danas, i mi koji danas radimo imaćemo bezbedne i sigurne penzije, što nije bio slučaj u prethodnih nekoliko decenija", naglasila je premijerka.

Brnabić je ponovila da Srbija ima ekonomske rezultate kojima može da se pohvali, navodeći da su i sagovornici tokom svih sastanaka u Njujorku, odakle se juče vratila, bili upoznati koliko se dobro Srbija borila prošle, teške godine.

"Investicioni fondovi u SAD imali su informaciju da je Srbija zemlja sa jednim od najboljih ekonomskih rezultata 2020. godine, a očekuje se to i ove godine", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je planiran rast BDP-a za ovu godinu bio šest odsto, i da sada, kada se pogleda prva polovina godine i realizacija budžeta, može da se očekuje i nešto veći rast.

"To dozvoljava da razmatramo i dodatnu podršku za građane, povećanje plata i penzija od 1. januara sledeće godine. Verujem u bolji rast od predviđenog i očekujem da ćemo to moći da uložimo u bolji životni standard građana", rekla je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija