Politika

Stano: EU pomno prati situaciju na severu Kosova, put ka normalizaciji odnosa jasan, rad na ZSO da počne bez odlaganja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2023

-

13:42

Stano: EU pomno prati situaciju na severu Kosova, put ka normalizaciji odnosa jasan, rad na ZSO da počne bez odlaganja
Stano: EU pomno prati situaciju na severu Kosova, put ka normalizaciji odnosa jasan, rad na ZSO da počne bez odlaganja - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija pomno posmatra situaciju na severu Kosova u vezi sa poslednjim hapšenjima Srba i u bliskom je kontaktu sa relevantnim saradnicima i vlastima, kako bi mogla u potpunosti da razume razvoj događaja, kaže portaprol Evropske komisije Peter Stano i dodaje da će javno reagovati ukoliko bude potrebe. 

"Veoma blisko posmatramo, u kontaktu smo sa relevatnim saradnicima, sa nadležnima, kako bismo jasno razumeli ove poslednje događaje. Ako bude bilo potrebe, ako zaista bude bilo potrebe, javno ćemo reagovati", pojašnjava Stano

On dodaje i da je put ka normalizaciji odnosa jasan, te da je svih 27 članica pružilo podršku dijalogu.

"Kada je u pitanju Zajednica/Asocijacija opština sa srpskom većinom pozicija Evropsku unije je veoma jasna. Preporuka, viđenje i očekivanje evropske dvadesetsedmorke je da rad na uspostavljanju ZSO mora da počne bez ikakvog daljeg odlaganja i bez preduslova, jer nije prvi put da je ovo pitanje na stolu", kaže Stano.

On dodaje i da su načini kako to treba da se uradi, kako i u kojoj formi nešto što bi trebalo da bude diskutovano u okviru dijaloga, jer je on platforma za to. Stano ističe i da svi koji su uključeni u proces znaju koja je pozicija Evropske unije.

"Svi znaju i koji je proces da se implementira jedan od brojnih dogovora. Rad je započet u nekom trenutku i očekivanja su izražena u poslednjem saopštenju zemalja članica, a to je da rad mora da počne bez ikakvog daljeg odlaganja i preduslova", zaključuje Peter Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija