Politika

Vučić: Plašim se da situacija na Kosovu i Metohiji izmiče kontroli

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2023

-

18:57

Vučić: Plašim se da situacija na Kosovu i Metohiji izmiče kontroli
Vučić: Plašim se da situacija na Kosovu i Metohiji izmiče kontroli - Copyright Printscreen/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras gostujući na dnevniku RTS iz Njujorka da se plaši da situacija na Kosovu i Metohiji izmiče kontroli. 

"Ne znam šta će sve biti, ali kad vas dovedu u ćošak morate da se branite svoj svojom snagom. Mi ćemo da se borimo, da štitimo svoju zemlju. Mi drugu zemlju nemamo. Kosovo i Metohija je deo Srbije po Rezoluciji 1244, mi toga da se odreknemo nećemo, predaje kakvim danas svedočimo neće biti i gledaćemo da zaštitimo naš narod", rekao je Vučić.

Dodao je da je, povodom situacije na Kosovu i Metohiji, održao konsultacije sa ministrom odbrane, ministrom unutrašnjih poslova i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, te da će sednica Saveta za nacionalnu bezbednosti biti održana u narednih sedam dana.

On je prethodno u izjavi medijima naveo da Srbija preduzima sve što je u njenoj moći i želi da iskoristimo sva politička sredstva u zaštiti interesa srpskog naroda, rekao je medijima Aleksandar Vučić, predsednik Srbije koji se nalazi u Njujorku na zasednju Ujedinjenih nacija.

"Intenzivno vodimo razgovore sa međunarodnim predstavnicima za KiM. Preduzimamo sve što je u našoj moći. Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao zaštita interesa našeg naroda. Pozivam sve da reaguju, da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na prostoru KiM. Ja sam o tome obavestio, o svemu što se zbiva i španskog premijera, inače iskrenog i velikog prijatelja Srbije. Razgovarao sam ponovo i sa Šarlom Mišelom i sa mnogim predstavnicima EU. Nadam se da će dobro razumeti naše poruke", rekao je Vučić.

On je potvrdio da će tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN,a naknadno je u izjavi za RTS precizirao da 1. oktobra Brazil preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti, da se nakon toga očekuje i sednica o Unmiku i da će tada tražiti termin za sednici Saveta bezbednosti o Kosovu.

Vučić je naveo da je posle današnjih hapšenja Srba na Kosovu sasvim jasno da je posle pretnje da će Srbi da pate i da plate, Aljbin Kurti krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

"Danas su uhapšena još trojica Srba, a objašnjenje da je neko nekog malteretirao na nekom groblju pre 24 godine je toliko strašno da reči nemam", rekao je Vučić za RTS i dodao da međunarodne zajednice ne očekuje osude, jer će "uvek biti sve strane", ali da je ovim Kurti pokazao da će da ostvari svoje pretnje.

"Mnogima se neće svideti ono što ću govoriti u UN"

Vučić je najavio da će se sutra posle 17 časova po našem vremenu obratiti Generalnoj skupštini UN i da će govoriti činjenice koje se, uveren je, mnogima neće dopasti i da će glavna tema njegovog govora biti principi međunarodnog javnog prava.

"Nisam siguran da će bilo kome da se svidi. Svi se pozivaju na principe, a koristie ih u skladu sa svojim potrebama. A da mi danas govorite kako je teritorijalni integritet i suverenitet jedne zemlje najvažniji, a nemate principe kada se ruši teritorijalni integritet Srbije. Samo mi tražimo da kako se poštuje u Ukrajini, da se poštuje i kod nas, a to je teritorijalni integritet Republike Srbije. Biće interesantno, ja sam uzeo i izvadio od prethodna dva dana sve što su govorili, od predsednika Bajdena koji je imao veoma dobar govor, usaglasio bih se s njim, samo da nije imao drugu praksu kada je reč o Srbiji. Hoće li za nas biti kasno ili ne to je već drugo pitanje", naveo je Vučić.

Rekao je da će možda i govoriti duže od predviđenih 15 minuta i da neće dozvoliti da ga prekinu.

On je na RTS naveo da je na radnom ručku koji je u Njujorku organizovao šef evropske diplomatije Žozep Borelj glavna tema bilo pitanje uvođenja sankcija Rusiji, ali da je on rekao da Srbija ima svoje stavove i svoju politiku.

"To je bila glavna tema, svi su mi držali pridike. Prvo su mi prijatelji iz Evrope očitali lekciju po tom pitanju, muški sam podneo. Rekao sam da imamo svoje stavove i svoju politiku", rekao je Vučić za RTS iz Njujorka na pitanje da li su na jučerašnjem neformalnom ručku pominjane sankcije i da li je na sastancima koje je još imao bilo pritisaka na Srbiju da ih uvede Moskvi.

Komentarišući za RTS izjavu Kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjaja Svečlje da će biti uhapšen ukoliko pokuša da uđe na Kosovo bez odobrenja Prištine, Vučić je rekao da njega više interesuje reakcija Zapada po tom pitanju.

"Ćutali su na to da će Srbi da pate i plate. Više me brine to što ćute na hapšenje Srba dole. Svečlja je, zajedno sa Kurtijem, već pokušavao da unizi mog sina, ali u tome nije uspeo. Strašan je greh kad neko hoće da ode u svoju svetinju na liturgiju ili da razgovora sa svojim narodom. To je pravi razlog za hapšenje nekoga i dovoljno govori o njihovoj demokratskoj prirodi i onima kojih ih podržavaju. Na kraju ćemo da vidimo ko će koga da uhapsi. Naš narod nepravilno jezički kaže ko se zadnji smeje, najslađe se smeje. Meni do osmeha u ovom trenutku nije, ali videćemo ko će zadnji da se smeje", poručio je Vućić.

 

Komentari (0)

Srbija