Politika

Kurti: Napadnuta kosovska policija u Banjskoj, jedan policajac poginuo; Jarinje i Brnjak zatvoreni ka Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Kosovo online

24/09/2023

-

08:14

Kurti: Napadnuta kosovska policija u Banjskoj, jedan policajac poginuo; Jarinje i Brnjak zatvoreni ka Kosovu i Metohiji
Kurti: Napadnuta kosovska policija u Banjskoj, jedan policajac poginuo; Jarinje i Brnjak zatvoreni ka Kosovu i Metohiji - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija potvrdila je da je noćas jedan policajac poginuo, a jedan ranjen u pucnjavi u selu Banjska. Od jutros su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni u smeru ka Kosovu i Metohiji, dok je saobraćaj na ta dva prelaza otvoren, ali značajno usporen zbog pretresa automobila, javlja reporterka Euronews Srbija.

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano stigao je u policijsku stanicu u Kosovskoj Mitrovici. Kako javlja reporterka Euronews Srbija, blokirani su svi prilazi ka selu Banjska iz pravca Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. Kosovska policija, kao i policajci blokirali ulaze, odnosno izlaze selu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti prethodno je saopštio na Fejsbuku da je noćas oko tri časa posle ponoći u selu Banjska u Leposaviću, napadnuta Kosovska policija, pri čemu je jedan policajac poginuo, a drugi povređen.

Poginuli policajac (A.B), prema ovim navodima imao je čin vodnika, a povređeni je pripadnik granične policije i van životne je opasnosti.

"U ovom trenutku se nastavlja pucanje iz vatrenog oružja različitog kalibra na našu policiju. Napadači su profesionalci sa maskama i naoružani teškim naoružanjem. Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada našu zemlju. Vlada Kosova i državne institucije su spremne i u koordinaciji da odgovore na kriminal i kriminalce, teror i teroriste", naveo je Kurti.

Onje naknadno posetio povređenog policajca o čemu se oglasio na Fejsbuku i naveo da će povređeni policajac dana biti pušten iz bolnice.

Oglasila se i predsednica Vjosa Osmani koja je za napad na policajce optužila "srpske kriminalne bande".

Kosovska policija: "Kamionima blokirali put pa otvorili vatru na službenike"

Kosovska policija je u saopštenju iznela detalje o samom slučaju. Kako preciziraju, jedinica za brze intervencije pogranične policije je oko 02:34 primetila da su na ulazu u selo Bajnska, odnosno preko mosta, postavljena dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, te da je put bio blokiran.

„Jedinice za red Policijske stanice Zvečan, po dobijanju obaveštenja, reagovale su u vezi sa slučajem i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su stigle u blizinu mesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor, kada je sa više različitih položaja pucano na njih iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručnim bombama i granatama, pri čemu su usled pucnjave upucana dva policajca“, naveli su iz policije.

Jedinice su, dodaju iz KP, reagovale u samoodbrani i uspele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje upucanih kolega.

„Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gde je lekar konstatovao smrt jednog od teško povređenih policajaca, dok su druga dva službenika od kojih je jedan ranjen, a drugi povređen, prema rečima lekara, van životne opasnosti“, dodaju iz policije.

Kako navode, na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice po profilima, „koje su s vremena na vreme napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“.

„Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima svoje radnje u cilju održavanja reda i javne bezbednosti, kao i izvođenja pred pravosudnim organima izvršilaca napada na policijske službenike“, dodali su.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija