Politika

Vučić: Protiv Šešelja i njegovih saradnika stigla nova haška optužnica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2023

-

23:02

Vučić: Protiv Šešelja i njegovih saradnika stigla nova haška optužnica
Vojislav Šešelj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je iz Haga stigla nova optužnica protiv predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja.

Kako je gostujući večeras na RTS-u objasnio ova, nova, optužnica se odnosi na Šešelja, ali i četiri  njegova saradnika i to zbog nepoštovanja suda.

Podsetimo, Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Šešelj je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove već godinama od Srbije traži izručenje članova SRS Petra Jojića i Vjerice Radete, po optužbi za zastrašivanje, pretnje i nuđenja mita svedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Srbija ih ne izručuje, navodeći u obrazlođenju takve odluke da prema "pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu nisu ispunjeni uslovi za izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića".

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je 2016. godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje članova SRS-a, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Predsednik Vučić večeras je na RTS-u govorio o nedavnim događajima na Kosovu i Metohiji i o izvesnosti održavanja izbora i kazao da je oni mogu  da budu održani od 17. decembra. Detaljnije o svemu u odvojenoj vesti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija