Politika

Dačić sa Rasmusenom: Poziv da se objektivno sagleda situacija

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

17:10

Dačić sa Rasmusenom: Poziv da se objektivno sagleda situacija
Dačić sa Rasmusenom: Poziv da se objektivno sagleda situacija - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa danskim kolegom Lasom Lokeom Rasmusenom kome je preneo da se Srbija zalaže za očuvanje mira, kao i da se spreči gubitak ljudskih života na KiM, uz poziv da se objektivno sagleda situacija.

Dačić je posle sastanka sa Rasmusenom, koji se prethodno sastao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, rekao da je predsednik detaljno izneo pogled na situaciju sa KiM, te ukazao i na nepoštovanje Briselskog sporazuma, posebno kada je reč formiranju Zajednice srpskih opština.

On je zahvalio Danskoj na podršci koju pruža kada su evropske integracije Srbije u pitanju, uz molbu da sagleda i uvaži srpske interese i činjenicu da Beograd uz želju da ide evrposkim putem, ima potrebu da zaštiti i nacionalne interese.

Dačić je ukazao da je ovo treća poseta nekog danskog ministra u poslednjih pet godina, navodeći da postoji želja za unapređenjem odnosa.

Najavljeni međuvladini sporazumi

"Raduje nas što smo uspeli da postignemo određeni napredak u ekonomskoj saradnji koja je prošle godine bila rekordna u iznosu od 520 miliona evra", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Danske rekao je da nije prvi put u Beogradu i da sada svedoči napretku koji je ostvaren. On je pohvalio agendu Vlade Srbije vezano za reforme, a tiče se digitalizacije, energetske tranzicije, kontrole otpadnih voda.

"Ono što sam video u prošlosti mi daje dosta nade za budućnost", poručio je Rasmusen.

"Razgovarali smo o mogućnostima za dalju saradnju, imamo dosta danskih kompanija koje investiraju u Srbiju i postoji definitivno prostor za više. Imamo dobre tendencije u poslednjih nekoliko godina", rekao je danski ministar i dodao da postoji saglasnost da se potpišu međuvladini sporazumi, naročito u oblasti zdravstva i energetskog sektora.

On je istakao da veruje da je srpska budućnost u okviru evropske porodice, navodeći da Danska ostaje posvećena da pomogne Srbiji na tom putu, ali da je za to važan održiv napredak u oblasti vladavine prava.

"Malo sam zabrinut zbog stiuacije u regionu. Brine me da je dijalog Beograda i Prištine pauziran, što je frustrirajuće s obzirom na to da smo imali pozitivne trenutke tokom proleća, ali obe strane imaju odgovornost da se to realizuje", rekao je Rasmusen.

Ocenio je situaciju na severu KiM kao alarmantnu, dodajući da su napadi koji su se dogodili prethodnog vikenda neprihvatljivi, kao i napad na KFOR ove godine.

"Želim da ohrabrim obe strane da deeskaliraju situaciju. Verujem da će Srbija biti konstruktivna", rekao je Rasmusen.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini, navodeći da će Danska nastaviti da podržava Ukrajinu i u smislu oružja, humanitarno, kao i politički.

"Pozdravljam doprinos Srbije u podršci Ukrajini", rekao je Rasmusen.
 

Komentari (0)

Srbija