Politika

Stano: EU očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa događajima u Banjskoj

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

14:31

Stano: EU očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa događajima u Banjskoj
Stano: EU očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa događajima u Banjskoj - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa dešavanjima u Banjskoj 24. septembra, izjavio je portparol EU Peter Stano i naglasio da je prioritet da dođe do deeskalacije i stabilizacije bezbednosne situacije na severu Kosova. 

"Prvi i najvažniji prioritet je deeskalacija i stabilizacija bezbednosne situacije", rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu uz podsećanje da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj komentarisao situaciju na KiM tokom razgovora sa novinarima u Ukrajini i da je rekao da EU razgovara sa partnerima i saveznicima o trenutnoj situaciji na severu. 

On je dodao da je EU u kontaktu sa SAD i drugim partnerima koji imaju relavatnu ulogu na KiM. Stano je naveo da postoje dva razvoja događaja u proteklih nekoliko dana koja izazivaju zabrinutost, a to su, kako je rekao, "teroristički napad" i otkriće, kako je naveo, velikog skrovišta oružja na severu. Tvrdi i da je primećeno nagomilavanje srpske vojske na administrativnoj liniji.

"To veoma zabrinjava i mora pod hitno da se s tim prestane. To je bila poruka visokog predstavnika tokom vikenda", rekao je Stano.

Stano je poručio da nema mesta oružju i nagomilavanju bezbednosnih snaga na evropskom kontinentu. "Sve snage moraju da se povuku", poručio je on. 

"Sve činjenice moraju da se utvrde"

Na pitanje albanskog novinara sa Kosova o umešanosti Milana Radoičića u dešavanja u Banjskoj, Stano je rekao da je EU videla šta je Radoičić rekao i naglasio da sve činjenice moraju da se utvrde. 

"U ovom kontekstu očekujemo punu i bezuslovnu saradnju Srbije", poručio je Stano. 

Na pitanje da li je tačno da je Euleks sprečen da učestvuje u istrazi, Stano je istakao da je uloga i mandat Euleksa da posmatra situaciju i pruža pomoć kosovskoj policiji, po zahtevu. "Mandat Euleksa ne uključuje istragu", naglasio je Stano. 

On je rekao da se svakog dana pojavljuju nova otkrića i dokazi u vezi sa dešavanjima u Banjskoj 24. septembra i ponovio da EU mora da vidi konačan rezultat istrage.

Na pitanje kako bi vanredni izbori u Srbiji mogli da utiču na dijalog Beograda i Prištine, Stano je rekao da uvek postoje izborni ciklusi, ali da se dijalog vodi godinama.

"Moramo da nastavimo dijalog, to je jedini održivi način za obe strane, za Srbiju i Kosovo, da konačno normalizuju odnose. Sa normalizacijom odnosa, ne bismo se suočili sa ovom situacijom", rekao je Stano. 

On je poručio da su napori EU, njenih država članica i međunarodnih partnera usmereni na to da se dijalog nastavi što je pre moguće, pod uslovom, kako je naveo, da su obe strane u mogućnosti da konačno počnu da se ponašaju konstruktivno i postignu neophodne kompromise.

Komentari (0)

Srbija