Politika

Elek: Vlasti u Prištini onemogućavaju snabdevanje lekova i kiseonika, poslednja isporuka bila 2021.

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2023

-

16:44

Elek: Vlasti u Prištini onemogućavaju snabdevanje lekova i kiseonika, poslednja isporuka bila 2021.
Printskrin/Tanjug video/TV Most - Copyright Printskrin/Tanjug video/TV Most

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek izjavio je da vlasti u Prištini otežavaju i onemogućavaju snabdevanje lekovima, sanitetskim materijalom, fiziološkim rastvorima i kiseonikom, i naglasio da je poslednja isporuka lekova bila 2021. godine.

"Zadnja isporuka lekova bila je 2021. godine kada smo, zahvaljujući Vladi Srbije, Ministarstvu i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, odnosno Kancelariji za KiM, uspeli da dovezemo velike količine lekova. Zalihe traju juš uvek, ali one su toliko minimalne da pojedinih sredstava već nema", rekao je on za K1 televiziju i naglasio da preti humanitarna katastrofa.

Pored nedostatka lekova i sanitetskog materijala, Elek kaže da se ograničavaju dozvole za uvoz kiseonika, odnosno da firma koja snabdeva kiseonik mora da traži dozvolu vlasti u Prištini na tri do šest meseci meseci kako bi dovozila kiseonik.

"Pored ovoga, do današnjeg dana, bilo je preko 210 zaustavljanja sanitetskih vozila kada izađu iz kruga KBC, bez obzira da li vozila pružaju hitnu pomoć ili se takvi pacijenti transportuju u centralnu Srbiju. Ako hoćemo da pričamo o slobodi kretanja unazad desetak dana, vozila nisu mogla normalno da se obraćaju", izjavio je direktor KBC i dodao da po podacima iz Zavoda za javno zdravlje, ponestaju takođe i vakcine za najmlađe pacijente.

Elek napominje da stanovnike KiM ništa ne uznemirava toliko koliko dalji nastavak terora koji je kulminirao upadom specijalnih jedinica sa dugim cevima u KBC Kosovska Mitrovica, bez, kako kaže, ikakvog razloga i potrebe.

"Tada su razbijena vrata na kotlarnici, oduzet je video nadzor na ulazu u KBC, i sve je to opravdano jednim jezičkim obrascem koji smo dobili na albanskom jeziku, u kom piše da ništa apsolutno nije pronađeno. Sve se to radi u periodu kada radnici dolaze na posao, kada naši đaci idu na praks, i sve to posmatraju naši najteži pacijenti", objasnio je on.

Smatra da se kroz izjave pojedinih parlamentaraca sa Zapada, pokušavaju uvesti u nečasne radnje svi zdravstveni radnici na teritoriji KiM, koji rade u srpskim bolnicama.

"Fiziološki rastvori ponestaju, određen broj pacijenata kupuje fiziološki rastvore koje kasnije naš Republički fond njima refundira, ali pitamo se šta će se desiti ako počne tako da nestaje i kiseonik, ako počnu tako da nestaju i citostatici jer su i oni pri kraju, i šta će se desiti ukoliko naša deca ne budu redovno vakcinisana. U tom smislu pričamo o humanitarnoj katastrofi", rekao je on i naglasio da ako situacije eskalira, KBC će morati da prestane sa radom.

Elek napominje da se svim ovim krši Briselski sporazum koji podrazumeva kontinuirano snabdevanje lekovima, sanitetskim materijalom i fiziološkim rastvorima.

"Ovde se vodi jedan perfidni rat. Uništavanjem KBC vi nemate pravo da se lečite, a onda nemate pravo na život, a poveljom UN to pravo je zagarantovano još davne 1948. godine. Sa žaljenjem moram da konstatujem da je ova bolnica, u vreme nemačko okupacije, u prošlom veku normalno funckionisala. Sada se u 21. veku dovodimo u situaciju da mormao da pričamo o humanitarnoj katastrofi", rekao je on.

Kada je reč o slobodi kretanja, naglasio je da su kosovsko-mitrovačke tablice najnepoželjnije tablice na teritoriji KiM, i da KBC sada funkcioniše i sa manjem brojem automobila upravo zbog zabrane kretanja, zbog čega je onemogućeno da se dođe do svakog pacijenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija