Politika

Narodna stranka postala deo Grupe evropskih konzervativaca u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Komentari

Autor: Fonet

14/10/2023

-

15:40

Narodna stranka postala deo Grupe evropskih konzervativaca u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope
Narodna stranka postala deo Grupe evropskih konzervativaca u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da je ta stranka postala deo Grupe evropskih konzervativaca i Demokratske alijanse u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, saopštila je danas Narodna stranka.

"To je grupacija sa kojom delimo ideološka uverenja i u njoj je mnogo prijatelja Srbije koji imaju razumevanje za našu poziciju po pitanju Kosova i Metohije", rekao je Jovanović na Skupštini Opštinskog odbora Narodne stranke Voždovac.

Jovanović je naveo da su među čanovima te grupe i poslanici stranke Braća Italije premijerke Italije Đorđe Meloni i francuske stranke Nacionalni savez koju predvodi Marin Le Pen.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke učestvovao je ove nedelje na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu. Jovanović je istakao da se Narodna stranka zalaže za jasno i odlučno odbacivanje francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova, koji nije prvi ultimatum sa kojim je Srbija suočena. "Srbija danas može da odbaci taj plan bez značajnijih posledica.

"Vlast, međutim, to ne čini jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ucenjen i uplašen da bi on lično mogao da snosi posledice i zbog toga ispaštaju narod i država", rekao je Jovanović.

On je naveo da je Kosovo samo u poslednje dve godine napustilo 11 odsto Srba, a od 1998. godine iselilo se više od 80 odsto Srba.

"Režim Aljbina Kurija očigledno sprovodi etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije. Srbija nije u dobroj poziciji kada je reč o Kosovu i Metohiji i zato je neophodno jedinstvo u zaštiti nacionalnih interesa", dodao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke rekao je da bi opozicija na izborima trebalo da nastupi u dva bloka, državotvornom i prozapadnom, jer će u suprotnom izostati rezultat koji može doneti promene.

"Politika Narodne stranke je očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, zabrana iskopavanja litijuma, očuvanje sela i ulaganja u poljoprivredu, kao i promene u ekonomiji koje će omogućiti bolji životni standard građana. Taj program ćemo predstaviti građanima u izbornoj kampanji", rekao je Jovanović.

Za predsednicu Opštinskog odbora Narodne stranke Voždovac izabrana je Anja Jević, a izabrani su i delegati za Skupštinu Narodne stranke, zakazanu za 22. oktobar. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija