Politika

Zaracin: Mere protiv Beograda i Prištine kao poslednje sredstvo, Nemačka ne podržava ideju o novom pristupu dijalogu

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

13:08

Zaracin: Mere protiv Beograda i Prištine kao poslednje sredstvo, Nemačka ne podržava ideju o novom pristupu dijalogu
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ne podržava ideju o održavanju regionalne konferencije ili novom pristupu dijalogu Beograda i Prištine, rekao je specijalni predstavnik Bundestaga za Zapadni Balkan Manuel Zaracin.

On je, na marginama Berlinskog procesa održanog u Tirani u ponedeljak, rekao za Euractiv, a povodom ideje albanskog premijera Edija Rame da se dijalog Beograda i Prištine podigne na status "konferencije", da ne veruje da je "smisleno izmišljanje nečeg novog nakon što imamo dobar sporazum".

Zaracin je podsetio da su i Beograd i Priština bili sasvim jasni, bar na rečima, da se zalažu za primenu dosadašnjih sporazuma, a posebno Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa iz ove godine.

"Mislim da je od suštinskog značaja da pokušamo da sprovedemo implementaciju na pravi način i da postignemo pozitivne rezultate korak po korak da bi ovo funkcionisalo", naglasio je Zaracin.

On je istakao da je nemačka vlada odlučna da podrži dijalog uz posredovanje EU i takozvani francusko-nemački plan koji su trenutno na stolu. Zaracin je pozvao Beograd i Prištinu da se pozitivno i konstruktivno angažuju u dijalogu i naveo da "svi koje poznaje na KiM" žele da se drže onoga što je dogovoreno u Ohridu, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Eskalacija ne bi trebalo da bude sredstvo za prelako uništavanje dijaloga. Moramo da ih uvučemo u mrežu dijaloga, a kada pokušaju da izađu, mi želimo da ih vratimo na pravi put...", naveo je Zaracin.

Što se tiče mera EU protiv Prištine i potencijalnih mera protiv Beograda, Zaracin je istakao da su te mere poslednje sredstvo, ali da moraju biti ispoštovane. On je naveo da EU mora da ostane čvrsta u svojoj politici i očekivanjima. Zaracin je istakao da EU želi zemlje Zapadnog Balkana u svome članstvu, ali da te zemlje pre toga moraju da ispoštuju evropske standarde i vrednosti, uz ocenu da trenutno postoji neusklađenost između onoga što zemlje Zapadnog Balkana ispunjavaju i onoga što EU očekuje.

Komentari (0)

Srbija