Politika

Zlatan Elek novi predsednik Srpske liste, izabrano još pet potpredsednika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2023

-

12:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novi predsednik Srpske liste je Zlatan Elek, saznaje Euronews Srbija. On je izabran na izbornoj skupštini Srpske liste. Elek će na mestu prvog čoveka Srpske liste zameniti Gorana Rakića. 

Na skupštini je izabrano i pet potpredsednika stranke. Na tim pozicijama će ubuduće biti bivši predsednik Opštine Zvečan i zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica dr Dragiša Milović, zatim predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić, kao i direktorka Studentskog centra Dragana Antonijević, dekan Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, sednica je trajala nešto manje od sat vremena. Na predlog bivšeg predsednika Srpske liste Gorana RAkića, jednoglasno je za novog izabran direktor Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr, Zlatan Elek. 

Podsetimo da je nedavno Milan Radoičić podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste. On je to učinio nakon što je priznao da je učestvovao u incidentu u Banjskoj. Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević pročitao je obaveštenje Radoičića koji je u njemu naveo da je zajedno sa sunarodnicima došao u Banjsku na KiM kako bi ohrabrio srpski narod u pružanju otpora teroru režima Aljbina Kurtija.

"Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen 1978, u Peći na Kosovu i Metohiji u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih spekulacija koje su se pojavile, ovim putem obaveštavam celokupnu javnost, da sam zajedno sa mojim sunarodnicima sa severa KiM dana 24. septembra 2023. došao na sever KiM u predelu sela Banjska. Razlog našeg vraćanja je bio da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima, zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izložen i stvaranju uslova za ostvarenje sna o slobodi mog naroda na severu Kosova i Metohije", naveo je i dodao: 

"Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do njegovih brojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora. Ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter, niti nameru i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga iz struktura vlasti Republike Srbije, niti iz lokalnih političkih struktura sa severa Kosova i Metohije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć, jer smo već do tada imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru". 

Andrić Rakić: Prilika za demokratizaciju unutar stranke

Milica Andrić Rakić iz nevladine organizaicje "Nova društvena inicijativa" rekla je za Euronews Srbija komentarišući izbor novih članova Srpske liste da je ovo prilika za demokratizaciju unutar same stranke.

"Mislim da se minimum očekuje bar jedan nivo demokratizacije unutar same Srpske liste da prosto ljudi koji imaju više kvaliteta da se pojavljuju na nekim rukovodećim mestima. I da se dakle tu krene sa tom vrstom pluralizma i sa demokratizacijom unutar same srpske liste gde bi moglo da se potencijalno čuje i više glasova i malo više javnih debata između samih članova Srpske liste po različitoim pitanjima", rekla je ona.

Na pitanje da li ovaj izbor novog rukovodstva ima veze sa smenom Milana Radojičića koji je nedavno podneo ostavku i koji je priznao da je organizovao događaje u Banjskoj, ona odgovara:

"Sasvim sigurno. To je dakle vid priznanja da je ta vrsta politike doživela neuspeh i da generalno mora nesto da se menja u načinu na koji će Srpska lisrta voditi politiku, jer su time faktički ugrožavali sopstveno političko delovanje. Dakle, Srpska lista je bila na korak od zabrane u kosovskom sistemu i tu je došlo do, između ostalog, i zbog svojih nekih odluka i zbog reputacije osoba koje su bile direktno vezane sa srpsku listu", navela je Andrić Rakić.

Komentari (0)

Srbija