Politika

Vučić: Atmosfera u BiH najuzavrelija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/07/2021

-

12:56

Vučić: Atmosfera u BiH najuzavrelija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednk Srbije Aleksandar Vučić danas je nakon prijema za decu iz regiona naveo da Srbija s pažnjom prati događaje u Sarajevu i Banjaluci i ponovio ocenu da nametanje odluka nikada nije moglo da donese dobre rezultate.

On je dodao da će Srbija 4. avgusta obeležiti godišnjicu progona srpskog življa, kako je rekao, najvećeg etničkog čištenja na tlu Evrope i tog dana imati i sustret sa rukovodstvom Republike Srpske kako bi se razgovaralo o daljim koracimma.

"Ne ulazim u sve mere i kontramere, to se dešava u drugoj zemlji, ali smo obavešeni, pratimo sve, ali izvesno da ne možemo da ostavimo bez u ekonomskom ili bilo kom drugom pogledu bez podrške Srbije. Želimo mir, plašim se da ste u pravu kada kažete da je atmosfera najuzavrelija od potpisivanja dejtonog sprozuma i kraja rata", naveo je predsednik Srbije.

Tanjug

On je najavio da će Srbija izaći s konkretnim predlozima o tome kako voditi dijalog s Bošnjacima.

Na konstataciju da je Izetbegović rekao da predstavnici RS ne bojkotuju institucije već su ranije otišli na odmor, predsednik je ocenio da je situacija ozbiljnija, rekao da se uvek plaši kada se u ovako važnom poslu, kako kaže, suočite sa nečim što se naziva "nepodnošljiva lakoća neodgovorosti".

"I ako to suštinski ili cinično nazivate godišnjim odmorom, onda je najbolje da nemam komentar. Plašim se da je situacija mnogo ozbiljnija", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.


Predsednik je onima koji, kako je istakao, govore da Srbi i Republika Srpska gube, poručio da "nikada nije dobio i pobedio onaj kome j je stranac pomagao u nametanju odluka o Srbima.

Smatra da Bošnjaci, Hrvati i Srbi treba sami da donose odluke u BiH o tome kako dalje i kako da nam svima bude bolje.

"Nama je mir ne samo delotvoran i blagorodan, već je i uslov svakog napretka. Srbija je uspela da od zemlje gubitnika postane zemlja među najboljima u Evropi. Ko će da investira u fabrike, ako nemamo mir. Ko će da dobije sukobom", upitao je Vučić.

On je apelovao na mir.

"Tražim mir, tražim da razgovaramo, da u narednih pet do 10 godina izgradimo prvo prijateljske, a onda i bratske odnose sa Bošnjacima, ako imamo pameti za to", rekao je Vučić te dodao da ako ne bude te pameti da će podjednako biti krivi i jedni i drugi.

Nove mere za podsticanje rađanja

Srbija će do početka septembra usvojiti nove mere za podsticanje rađanja - uvećane novčane naknade za trudnice i porodilje, rešavanje zakonskih poteškoća o zaradama trudnicama i porodiljama i pojednostavljivanje procedure za vantelesnu oplodnju i povećanje broja godina za finansiranje vantelesne oplodnje, rekao je predsednk Srbije Aleksandar Vučić nakon prijema za decu iz regiona.

On je naveo da je najava da će država za svako novorođeno dete davati po 5.000 evra rekao da je cilj te podrške da se podstakne ranije rađanje, jer Srbija zbog toga gubi celu jednu generaciju.  

"Tu bi trebalo da bude sveukupna podrška. Ako Beograd daje 20 miliona oslobodili bismo Beograd koji bi mogao to da ulaže negde drugde. MI smo ukupno dali 5.000 evra po rođenom detet, sasvim sirugno za prvo dete da bismo podsatkli majke da ranije rađaju", naveo je Vučić ocenjujući da j pitanje prioriteta jedno od prioritetnih pitanja u državi.

Uz konstataciju da je bilo komentara kako je rađanje pitanje ekonomskog statusa i očekivanja, Vučić je primetio da bi bilo znatno lakše da je to u pitanju.

"Ali, upravo je obrnuto. Tamo gde žive najbogatiji, tamo imamo najmanje dece, a najviše ih je gde žive siromašniji... A, sve što radimo, nema smisla ako to ne bude imao ko da nasledi, ako ne bude imao ko da upravlja time, ako nemamo potomstvo", poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o optužbama da se dodatnih 20 evra daje građanima zbog izbora rekao je da su prošle godine građani dobili po 100 evra, a da je pri tome bitno da se prati visina javnog duga.

"Bezbroj problema oko sređivanja katastra"

Predsednik Srbije je rekao da postoji namera da se sprovede puna i jeftina legalizacija oko 2,5 miliona bespravnih objekata, ali i da će oko 10 odsto njih morati da bude uklonjeno, jer ne mogu da se legalizuju.

Na pitanje novinara da li će se dekretom rešiti legalizacija i da li je je katastratska legalizacija model po kojem se stavlja tačka na taj problem, Vučić je rekao da se priprema legalizacija i da će se tek videti na koji način će država pokušati jednom zauvek da reši taj problem.

Dodao je da tu ima dosta problema i da je u prethodnih pet godina legalizovano oko 250.000 objekta, što užasno mali broj, ali i najveći uspeh do sada.

Odgovarajući na pitanje o tome kako je planirano da narednih godina sve kuće budu upisane u katastar, on je rekao da tu ima bezbroj problema.

"Pripremamo se i videćemo kako i na koji način da pokušamo jednom za uvek da taj problem rešimo. Tu se suočavate sa bezbroj problema. Za prethodnih pet godina smo legalizovali oko 250.000 objekata. Mi želimo punu legalizaciju, jeftinju, ali i da ljudi plaćaju porez u godinama koje dolaze. Želimo da imamo prijavljene objekte, da time skoči cena tim objektima, da reše imovinske i pravne odnose gde je moguće. Postoji oko 10 odsto objekata koje je nemoguće legalizovati, oni će morati da budu uklonjeni", rekao je Vučić.

On je naveo da ako se na najeftiniji način reši problem legalizacije država može u narednim godinama da prihoduje više od plaćanja poreza, ne poskupljenjem, već povećanjem mase, uz isti nivo poreza, dok građani istovremeno mogu da bez problema raspolažu svojom imovinom koja time dobija na vrednosti.

Komentari (0)

Srbija