Politika

Vučić se sastao sa Makronom u Jelisejskoj palati: Tri teme dominirale razgovorom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2023

-

21:22

Vučić se sastao sa Makronom u Jelisejskoj palati: Tri teme dominirale razgovorom
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Jelisejskoj palati u Parizu sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom.

"Važan i sadržajan susret sa prijateljem, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom sa kojim sam razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ekonomskim i drugim važnim regionalnim i globalnim temama", napisao je Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Presednik se inače nalazi u Parizu na 6. Mirovnom forumu, a uoči sastanka sa francuskim kolegom za Dnevnik RTS-a je rekao da očekuje dobar i sadržajan razgovor.

"U Granadi smo poslednji put dugo razgovarali u teškom trenutku za Srbiju, kada smo bili pritisnuti sa svih strana posle Banjske, i to Makronu neću zaboraviti. On je tada odvojio sat vremena. Mislim da Srbija to mora da poštuje i takav odnos pokaže i prema francuskom predsedniku", rekao je Vučić.

Izrazio je i nadu da ćemo uskoro moći da ugostimo Makrona u Beogradu.

"Naši razgovori sa njim su trezveni, ja znam da on neće promeniti stav po tom pitanju (Kosova), ali zna šta je to što mi nećemo da promenimo, tako da gledamo kako da napravimo neke stvari koje su dobre za očuvanje mira i stabilnosti i ne štete našim vitalnim interesima, a pogoduju Francuskoj da neće imati nova žairšta", dodao je Vučić.

"Belgijski premijer u martu ili aprilu u Beogradu"

Vučić je rekao da je u toku dana na marginama foruma razgovarao sa mnogim regionalnim liderima, ali i liderima sa afričkog kontintenta, ali i belgijskim premijerom Aleksanderom de Kroom.

"Sa De Kroom sam razgovarao o svim regionalnim pitanjima, o Kosovu i Metohiji, kako da se nastavi dijalog, o Izveštaju Evropske komisije. On je valjda očekivao da ću se ja nešto žaliti, ali ja uvek kažem da je sve fer, osim što nismo saglasni oko odnosa prema KiM. Rekli ste napredak u svim oblastima, da li ovakav ili onakav, bitno da je napredak", rekao je Vučić i dodao da bismo njegovu posetu Beogradu mogli da očekujemo u martu ili aprilu.

Prinskrin/RTS

 

Sa zvaničnicima iz regiona razgovarao je i o predstojećem festivalu vina "Wine Vision by Opetn Balkan" koji će biti održan od 16. do 19. novembra u Beogradu, a na kojem će učestvovati predstavnici najmoćnijih francuskih vinarija. 

"O tome sam sa svim ljudima iz regiona razgovarao. I sa predstavnicima francuskih kompanija. Neke od najmoćnijih francuskih vinarija će doći u Beograd na 'Wine vision'. Pozivam sve ljude u Srbiji da dođu na sajam. Biće veličanstveno i divno. To će biti, de fakto treći ili četvrti sajam vina po veličini u celoj Evropi. Dakle, svakako, Vinitaly, Dizeldorf i nisam siguran da postoji još jedan koji bi mogao da bude jači od ovoga", rekao je Vučić.

Naglasio je da će na festivalu pored velikog broja vinarija iz Srbije učestvovati i brojne vinske kuće iz regiona i čitavog sveta.

"Biće ogroman broj kompanija iz inostranstva, 325 stranih vinarija će biti prisutno. Među njima 66 iz Severne Makedonije, 21 iz Albanije. Biće prisutno 300 vinarija iz Srbije. Dakle, svi će imati priliku da se predstave na jednom izvanrednom događaju", rekao je Vučić.

"Sukob u Gazi preuzima punu dominaciju"

Govoreći o utiscima sa 6. Mirovnog foruma, Vučić je primetio da je sukob u Gazi preuzeo punu dominaciju u glavama ljudi - što u Evropi, što u SAD.

"Ne mislim da bilo ko trenutno može da ponudi rešenje. Za tako nešto morate imati saglasnost obeju strana, a to je nemoguće. S druge strane, Izrael je do sada imao punu podršku SAD. Međutim, u Evropi se sve menja, potpuna je dominacija propalestinskih poruka na društvenim mrežama, pa će i evropski i američki političari morati polako da se okreću u tom smeru", rekao je Vučić i nastavio:

"Mi smo jasno osudili teroristički upad Hamasa. Na početku smo jasno rekli da smo protiv ubijanja civila i medicinskog osoblja. Nama su prijatelji i jedni i drugi i čuvaćemo prijateljstvo i sa jednim i drugima"

Istakao je da su skupovi poput mirovnog foruma u Parizu važni, kako bi postavili stvari za budućnost i analizirali situaciju u svetu koja se zbog rivalstva i podela, menja brže i intenzivnije nego ikada.

"U poslednjih šest meseci, a u poslednje dve godine, gotovo mnogo toga je promenjeno u svetu i mnogo toga je drugačije, nego što je bilo. I mnogo brže se menja nego što se menjalo tokom 30-40 godina. Živimo u eri intenzivnih promena u kojem ne možemo sve ni da pohvatamo. Živimo neuporedivo brže i zato su ovakvi forumi važni da bi se stvari analizirale, da bi se mogle postavljati stvari za budućnost i da se vidi da ćemo svi biti zajedno", rekao je predsednik za RTS upitan gde se nalazi čovečanstvo u odnosu rivalstva SAD i Kine, s obzirom na to da ovogodišnji forum nosi naziv "Pronalaženje zajedničkih osnova u svetu rivalstva i podela".

Prinskrin/RTS

 

On je dodao da su se na forumu mogle čuti neke nove ideje, od najuticajnijih političkih i finansijskih centara i dodao da se moglo čuti da će krediti morati da budu dugoročniji i oročeni ne na 10 i 15 godina, već na 30 do 40 godina.

On je naglasio da sve velike sile pokušavaju da povećaju svoj uticaj na afričkom kontinentu.

"Velika je borba za Afriku. To su Amerika, Kina, Evropa, čitajte, najviše Francuska, ali i Nemačka sve više zbog sirovina. Turska kao regionalna sila i Rusija, koja i svojim vojnim prisustvom, ali i dodatnim ekonomskim prisustvom, pokušava zadržati svoje mesto u Africi", objasnio je Vučić.

 

 

Komentari (0)

Srbija