Politika

Dačić: Proterivanje srpskog konzula u Zagrebu ne može biti mera reciprociteta

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

11:13

Dačić: Proterivanje srpskog konzula u Zagrebu ne može biti mera reciprociteta
Dačić: Proterivanje srpskog konzula u Zagrebu ne može biti mera reciprociteta - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da se naš konzul u Zagrebu, postavljen u septembru, nije bavio ničim što krši Bečku konvenciju, kao i da njegovo proterivanje ne može da bude mera reciprociteta.

Dačić je ponovio da su hrvatske službe bezbednosti obaveštene da bi bilo najbolje da Hrvatska povuče prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera, ali da ništa nije učinjeno po tom pitanju.

"Ovde nije reč o nekome ko je predstavnik službe, već o nekome ko se predstavlja kao diplomata, a jednostavno radi nešto što je suprotno Bečkoj konvenciji. Nije njegovo da određuje koga će da špijunira, na primer, u mom kabinetu", rekao je Dačić za TV Hepi.

Dačić je rekao da su se i ranije dešavale slične stvari, ali da se nije rešavalo na taj način.

"Službe imaju svoje prodstavnike u određenim državama koji su zvanični predstavnici. Ministarstvo spoljnih poslova se ne bavi tim pitanjima. Na osnovu dopisa bezbednosnih službi mi postupamo", rekao je Dačić.

Dačić je pre nekoliko dana rekao da je Srbija proglasila personom non grata hrvatskog diplomatu zbog grubog kršenja Bečke konvencije i bavljenja stvarima koje nisu posao diplomate, i dodao da je Zagreb, uz dokaze, upozoren na njegovo ponašanje, ali da nije učinjeno ništa po tom pitanju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija