Politika

Suzavac u Prištini: Sukob policije i veterana OVK zbog dolaska Trendafilove

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

29/11/2023

-

15:56

Suzavac u Prištini: Sukob policije i veterana OVK zbog dolaska Trendafilove
Suzavac u Prištini: Sukob policije i veterana OVK zbog dolaska Trendafilove - Copyright Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Lider neparlamentarne prištinske Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj i još pet članova te stranke uhapšeni su danas u Prištini zbog protesta koji su organizovali povodom dolaska predsednice Specijalizovanih veća Kosova Eketerine Trendafilove na jedan skup.

Dok se Trandafilova obraćala novinarima i civilnim aktivistima, ispred hotela je došlo je do sukoba između veterana tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i aktivsta opozicione Socijaldemokratske stranke sa pripadnicima Kosovske policije. Policajci su suzavcem odgovorili na dimne bombe i pirotehnička sredstva koja su bacali demonstranti, javlja reporter Euronews Srbija. 

Učesnici protesta nosili su transparente "OVK se ne može suditi", "Napolje Trendafilova" i druge, a tokom skupa bačeno je i nekoliko suzavaca i dimnih bombi. Okupljeni su nosili transparente protiv Specijalnog suda u Hagu, ali i Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Trendafilova boravi na KiM gde se u 14. 30 u hotelu "Sirijus" sastala sa predstavnicima civilnog društva.

Policija je uspela da udalji okupljene dalje od hotela, a Ekatarina Trendafilova je napustila salu za sastanak sa novinarima.

Dim i suzavac su prodrli i u zgradu hotela do sale u kojoj je planiran sastanak, prenosi RTS.

 Jake policijske snage u Prištini

Nakon hapšenja svojih članova Socijaldemokratska stranka je zatražila njihovo hitno oslobađanje.

"Metode zastrašivanja nas ne zaustavljaju. Sud je rasistički, nepravedan i segregirajući. Otpor se nastavlja. Gospođa Trendafilova nije dobrodošla. Policija može da garantuje fizičku bezbednost, ali ne i imidž vođe nepravednog procesa. Hitno zahtevamo oslobađanje naših aktivista", navodi se u saopštenju stranke.

I bez protesta, zbog posete Trendafilove u Prištini su bile prisutne jake policijske snage, prenosi Telegrafi.

Učesnici protesta su se razišli, a forenzičke ekipe policije počele su da sprovode istragu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija