Politika

O'Brajen: Izazivanje nemira na severu Kosova značilo bi konfrontaciju sa NATO

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

18:09

O'Brajen: Izazivanje nemira na severu Kosova značilo bi konfrontaciju sa NATO
Džejms O'Brajen - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen izjavio je danas da je važno da Beograd i Priština znaju da bi izazivanje nemira na severu Kosova značilo "konfrontaciju sa NATO".

Pomoćnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena rekao je da sever Kosova mora da bude miran i bezbedan kako bi Beograd i Priština mogli politički da napreduju na putu ka Evropskoj uniji.

"Važno je da obe strane shvate da, ako dođe do nemira na severu, to znači konfrontaciju sa NATO-om", rekao je O'Brajen novinarima u Vašingtonu.

O'Brajan je dodao da će američki državni sekretar tokom dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, 28. i 29. novembra, u Briselu govoriti o porastu tenzija na Zapadnom Balkanu, prenosi Slobodna Evropa. 

Blinken će takođe predstavljati Sjedinjene Države na sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Skoplju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je tokom posete Prištini 20. novembra govorio o mogućnosti trajnijeg povećanja prisustva NATO-a na Kosovu i obećao da će zapadna vojna alijansa učiniti sve da održi mir u regionu Zapadnog Balkana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija