Politika

"Mi smo u koaliciji sa narodom": Hrnjak za Euronews Centar o kampanji, izborima i koalicijama posle 17. decembra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/12/2023

-

22:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Za manje od dve nedelje biraće se republička, gradska, ali i pokrajinska vlast. Izbori u Vojvodini raspisani su nešto kasnije u odnosu na izbore na ostalim nivoima, pa i kampanja je trajala nešto kraće. Šta su sve biračima uspeli da ponude u periodu kampanje, koji su najveći problemi Vojvodine i može li sa postojećim nadležnostima pokrajinska vlast da ih rešava, sa kim mogu da sarađuju i gde vide sebe 18. decembra, za Euronews Centar govorila je kandidatkinja Srpske napredne stranke za poslanicu pokrajinske Skupštine Stanislava Hrnjak sa liste Aleksandar Vučić, Vojvodina ne sme da stane.

Hrnjak kaže da nema utisak da je kampanja skraćena i da je poneka dovoljno i 30 dana kad neka stranka ima iza sebe rezultate.

"Rezultati su ti koji oslikavaju kampanju koju mi vodimo, a što se tiče vremena kampanje, i sami znate da je septembar bio mesec kada je otprilike počelo da se govori o toj nekoj kampanji, iako smo letos imali situaciju, bili su ti protesti za koje mi smatramo da su bili zloupotrebljeni, u smislu da je nedopustivo bilo da se tako velika tragedija koristi u političke svrhe, građani će to svakako oceniti. Kada su shvatili da to nema veze sa tom dobrom namerom, nego sa čistom politikom, onda su se razišli, to smo videli svi", rekla je Hrnjak. 

Ne misli da su pokrajinski izbori na neki način u senci republičkih izbora, izbora za republički parlament izbora za grad Beograd. Na pitanje zašto Igora Mirovića nema na listi naprednjaka, Hrnjak kaže da nema nikakvih problema i sukoba u stranci.

"Suština je u politici, u političkom programu i u ciljevima, a ne u kadrovskim rešenjima. U stranci kojoj pripadam, razgovaramo i dogovaramo se na Predsedništvu, u Glavnom odboru, dakle, o tim nekim potencijalima svakog pojedinca, šta je ono što svako od nas, u skladu sa sopstvenom energijom i obrazovanjem, može da ponudi. Dakle, pokušava da se implementira ta tema, zašto nema Igora Mirovića na listi, kao aktuelna tema ili kao nešto što je deo neke problematike koju mi imamo, što apsolutno ne stoji. Ja bih samo poručila da ne brinete - dobro smo", rekla je Hrnjak.

Euronews

Stanislava Hrnjak

Kaže da je SNS na ovim izborima u "koaliciji sa narodom" i veruje da će građani znati da naprave razliku između onoga ko mrzi, ko nema političke platforme i ko priča o rezultatima. 

"Mi smo u koaliciji sa narodom zato što smo na dnevnom nivou u komunikaciji sa njima. Mislim da kada razgovarate sa građanima, onda tačno znate šta ih muči. Tačno znate šta u ovom trenutku možete da rešite, a šta je ono što možete da rešite za godinu, šest meseci, dve godine, ili u perspektivi. Šta je realno, a šta ne. Savez Vojvođanskih Mađara je zaista koalicioni partner koji je već postao tradicionalan. Nažalost, mi smo u ovom mandatu izgubili predsednika Skupštine AP Vojvodine, Ištvana Pastora, koji je bio izvrstan, pre svega čovek, jedan vrlo mudar političar. Imali smo jako dobru saradnju. Mislim da je važno da iskoristimo predizbornu kampanju, da predstavimo naše programe i rezultate. Tu pre svega mislim na našu listu, na kojoj su i koalicioni partneri koji smo bili u prethodnom mandatu. Tako smo se dogovorili, tako izašli. Sa tom platformom za budućnost ćemo ići do kraja, a potencijalno posle izbora, to nisu stvari koje su trenutno aktuelne". 

"Snimak vređanja Vučića neprimeren i nedostojan"

Ocenila je da je snimak sa slavlja na kome član Socialističke partije Srbije peva uvredljive pesme protiv predsednika Aleksandra Vučića "neprimeren i nedostojan". 

"Ne mešam se u unutrašnje stvari drugih političkih partija, niti je to fokus našeg interesovanja. Oni treba da predstavljaju sebe onako kako oni misle. Ja mislim da je to bilo vrlo neprimereno i nedopustivo. Šta će oni sa tim da urade, ne znam. To je stvar njihovog internog dogovora. U ovom trenutku jedini fokus koji imamo to je da predstavimo građanima šta smo uradili, da pričamo o rezultatima, da se izborimo za svakog čoveka, nastavimo da se borimo za AP Vojvodinu i Srbiju. Dakle, to su stvari koje nama okupiraju pažnju ovih dana", rekla je Hrnjak.

Kaže da je pokrajinska administracija spremna da bude partner i razgovara sa poljoprivrednicima koji protestuju.

"Poljoprivrednici koji izlaze i u Novom Sadu, na Bulevaru Mihajla Pupina, su stvarno ljudi koji skreću pažnju na svoje probleme. Mi smo raspoloženi da budemo partneri. Oni su ti koji biraju sagovornika, oni su ti koji žele da razgovaraju u ministarstvu znajući nadležnosti AP Vojvodine, ali da se u bilo kom momentu dogodi da bilo ko zatraži razgovor, naravno da bi razgovarali, jer znaju da smo na potpuno istoj viziji za razvoj AP Vojvodine i Srbije u celosti".

Govoreći o suštinskim problemima u Vojvodini, rekla je da u prošlosti jedinice lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodina nisu imale ozbiljne investitore, dok je saradnja sa pokrajinskom vladom bila loša. 

"Imali smo veliku nezaposlenost i dugove. Sećate sa one famozne Agencije, odnosno Razvojne banke Vojvodine koja je obezbeđivala kredite Demokratskoj stranci bez pokrića. Svim problemima smo prišli ozbiljno. U Kikindi je fabrika vode završena 99 odsto, treba da krenu suve probe. Napravili smo jako velike iskorake u zdravstvu. Kikindska bolnica u ovom trenutku ima najmodernije ultrazvukove, CT aparate", rekla je Hrnjak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija