Politika

Premijerka Brnabić se sastala sa suosnivačem "Epla" Voznijakom

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

17:15

Premijerka Brnabić se sastala sa suosnivačem "Epla" Voznijakom
Premijerka Brnabić se sastala sa suosnivačem "Epla" Voznijakom - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa Stivom Voznijakom, američkim tehnološkim preduzetnikom, elektroinženjerom, informatičarom, filantropom i pronalazačem, koji je najpoznatiji kao suosnivač kompanije "Epl".

Premijerka Brnabić izrazila je zahvalnost Voznijaku na poseti i interesovanju da dođe u našu zemlju, kao i veliku čast što ima priliku da čuje njegovo iskustvo u različitim temama, poput inženjerskog obrazovanja mladih, tehnološkog preduzetništva – startapa i razvoja veštačke inteligencije u budućnosti.

Prilikom susreta, premijerka je suosnivaču svetske tehnološke kompanije, čiji je zaštitni znak "iPhone", predstavila razvojnu eru tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji poslednjih godina, kao i viziju ulaganja u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, saopštila je vladina pres služba.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

 

Ona je, takođe, istakla da je evidentan rezultat tih ulaganja to što je IKT sektor postao najbrže rastući sektor u Srbiji i da se ove godine očekuje izvoz IKT usluga približno oko 3,8 milijarde evra.

Tokom godina, Voznijak je bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama, kompjuterskim veštinama, zastupajući stav da praktično učenje neminovno podstiče kreativnost i inovacije kod učenika.

Poslednjih godina pomogao je u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoji globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Stiv Voznijak osnovao je i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a od nedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji.

Dobitnik je 10 počasnih doktorata inženjerskih nauka. Sastanku u Vladi Srbije, prisustvovali su i ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Jelena Begović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija