Politika

"Priština ne čita uputstva koja je sama potpisala": Blokada pokušaja Srba da se deblokira situacija na severu Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija/A. Ćup/N. Zdravković

07/12/2023

-

07:05

"Priština ne čita uputstva koja je sama potpisala": Blokada pokušaja Srba da se deblokira situacija na severu Kosova
"Priština ne čita uputstva koja je sama potpisala": Blokada pokušaja Srba da se deblokira situacija na severu Kosova - Copyright Printskrin/Tanjug video/TV Most

veličina teksta

Aa Aa

U sve četiri opštine na severu Kosova, grupe građana su u utorak istovremeno pokušale da predaju zahtev za razrešenje albanskih gradonačelnika, što je prvi korak ka pokretanju inicijative za njihovu smenu. Ti zahtevi, međutim, nigde nisu prihvaćeni, ali je Centralna izborna komisija potvrdila da su joj stigla četiri mejla, u kojima je u tri priložen obrazac za pokretanje zahteva za smenu predsednika opština. Iako portparol CIK-a Valjmir Elezi kaže da će pisma biti obrađena, analitičari nisu optimistični da će bilo kakva dalja procedura da bude pokrenuta, te da su jučerašnji događaji pokazali da Priština nema volju da se ovo pitanje reši.

Ovaj prvi korak u pokretanju inicijative za smenu gradonačelnika bio je predviđen administrativnim uputstvom koje je izradila vlada u Prištini u avgustu. Ipak, predsednik Skupštine opštine u Severnoj Mitrovici Nedžat Ugljanin izjavio je da procedura nalaže i da su tri dana pre podnošenja bilo kakve inicijative podnosioci u obavezi da obaveste predsedavajućeg skupštine.

"Oni to nisu uradii i meni nikakav zahtev nije došao, niti za pokretanje, niti bilo kakva peticija na ime predsedavajućeg skupštine", rekao je on.

Međutim, činjenica je da su grupe Srba ispoštovale praktično sve korake koje je Priština zahtevala kako bi došlo do smene gradonačelnika. Na pitanje da li to znači da su Srbi pristali da igraju po pravilima kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ministar odbrane Srbije i lider Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao je za Euronews Srbija, da se "gledalo šta je manje zlo za Srbe". 

"Za nas je veće zlo da ostanu albanski gradonačelnici u srpskim sredinama. Nema tamo mnogo sjajnog izbora. I ne treba biti licemer pa govoriti, vi priznajete Kurtijeve ili albanske zakone. Ljudi moraju tamo da prežive. Moramo da biramo manje loša rešenja za nas. Tamo mnogo dobrih rešenja nema", rekao je on.

Euronews/Vladislav Ćup

 

A osim što Srbima zahtevi nisu prihvaćeni, postoje svedočenja da je policija čak legitimisala grupu Zvečanaca u selu Lipa, te da oni nisu uspeli da predaju isti zahtev. Na sve je reagovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je rekao da je ovo jasno pokazalo da prištinske vlasti ne zanima nikakva deeskalacija i normalizacija situacije u četiri opštine.

"Ne postoji politička volja u Prištini"

Govoreći za Euronews Srbija, politički analitičar iz Prištine Visar Imeri rekao je da se začudio kada je čuo da nisu prihvaćeni ovi zahtevi. Nada se da će se to rešiti, jer su svi, kako je dodao, saglasni da u četiri severne opštine treba što pre organizovati izbore.

"Mislim da preko izbora i preko novih gradonačelnika i skupština, lokalne skupštine u severnim opštinama, to bi bilo brže, mnogo bolje i u tome ja nisam mogao da razumem zašto ti potpisi ne bi bili prihvaćeni, kad je to najviše što je insistirala kosovska vlada i premijer Albin Kurti, eto sad to mu je popunjeno i ja sam očekivao da će o tome da se naša vlada automatski da prihvati i da počne proces što brže što je moguće", rekao je on.

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je da je ovo bio konstruktivan pokušaj srpske strane da se deblokira situacija na severu KiM zato što su uslovi za život potpuno neprihvatljivi i verovatno je procenjeno da je najbolje da se ipak prihvati neka inicijativa koju je svojevremeno Priština ponudila.

"Ovo je najbolji način da se stvar deblokira i da se uđe u neki proces deeskalacije i stvore uslovi za jedan normalan život i političko delovanje. Međutim, prema reakcijama koje smo videli juče, prema recimo intervenciji policije prema tim ljudima u nekim mestima, prema reakcijama predsednika skupštine Severne Mitrovice Ugljanina, imam utisak da ne postoji spremnost i politička volja u Prištini da se na taj način stvar deblokira", rekao je on.

Kako ističe kada je reč o daljoj proceduri, nije optimista i napominje da izborna komisija nema tu nadležnost. Komisija registruje ovo, ali nadležnost da odlučuje ima vlada, odnosno nadležno ministarstvo koje je i propisalo ovu proceduru.

Milivojević ističe i da i dalje imamo odsustvo reakcije iz Brisela i Vašingtona, te da je to nešto što brine.

"Imajući u vidu da su Srbi postupili upravo prema onome za šta su se zalagali i oni, a to pokazuje dve stvari, prvo je da ne postoji čvrsta politička volja da se na Prištinu utiče da promeni politiku i drugo da na taj način nečinjenjem i tolerisanjem politike prištinske strane u suštini se na indirektan način pruža podrška takvoj politici", rekao je on.

Programska menadžerka nevladine organizacije Nova društvena inicijativa sa Kosova Milica Rakić Andrić reagovala je na ovo navodeći da je "ogoljen kolaps opštinskih usluga u kosovskom sistemu".

"Dan za nama na severu Kosova: ogoljen totalni kolaps opštinskih usluga u kosovskom sistemu, ogoljen strah lokalnih institucija od građana, ministar razotkrio da ne čita uputstva koja je sam potpisao", navela je Andrić Rakić.

Šta je podrazumevalo prištinsko administrativno uputstvo?

Aktuelni gradonačelnici u četiri opštine postavljeni su nakon izbora 23. aprila koje su Srbi bojkotovali. Na birališta je izašlo tek oko 3,5 odsto birača – od ukupno upisanih 45.950, glasačko pravo je iskoristilo njih 1.567, od toga samo 13 Srba.

Na čelo opština na severu, gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva, došla su četiri Albanca. U Severnoj Mitrovici je postavljen Erden Atić, u Leposaviću Ljuljzim Hetemi, u Zvečanu Ilir Peci, a u Zubinom Potoku Izmir Zećiri.

Kosovska policija je 26. maja uz pripadnike ROSU nasilno upala u opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, a u sukobima koji su usledili je povređeno na desetine Srba i pripadnika KFOR-a.

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave Kosova je u avgustu objavilo administrativno uputstvo koje omogućava podnošenje peticije građana za smenu gradonačelnika na severu i koje predviđa da svaki pojedinac ili grupa građana, sa pravom glasa, mogu da pokrenu inicijativu. Kada to učine, potrebno je da odrede odgovorno lice koji će služiti kao "kontaktna tačka" i koje, pre početka sakupljanja potpisa, elektronski ili na fizički način, obaveštava o tome predsednika Skupštine opštine.

Eljezi izjavio je danas da se zahtevi za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu KiM obrađuju i da se spremaju odgovori podnosiocima zahteva. On je za portal Teve1 rekao da su ti zahtevi stigli na više službenih adresa, kao i da je CIK dobio mejlove sa popunjenim obrascima za razrešenje gradonačelnika.

"Mogu da potvrdim da se ova pisma obrađuju i da se priprema odgovor na njih. Tim licima ili građanima će to biti poslato u najkraćem mogućem roku, a naravno i odgovor će biti javno objavljen", rekao je Eljezi.

CIK odgovorio Srbima na peticiju: Zahtevi poslati na pogrešnu adresu

Centralna izborna komisija saopštila je da je odgovorila Srbima koji su pokušali da predaju peticiju za opoziv gradonačelnika na severu Kosova, uz objašnejnje da oni nisu adresa za takav zahtev, presnosi Kljan Kosova. Eljezi je u odgovoru rekao da su podnosioci predstavke obavešteni da je njihov zahtev "poslat na pogrešnu adresu".

"Mogu da potvrdim da su dopisi koje smo dobili 5. decembra putem elektronske pošte pregledani i da smo odgovorili i obavestili podnosioce da prema podzakonskim aktima Ministarstva za lokalnu samoupravu ovo pitanje treba da reši lokalna vlast, pa je upućeno predsedavajućem Skupštine opštine u odgovarajućim opštinama. Zato smo im naložili da zahteve podnesene CIK-u upute nadležnom organu", rekao je Eljezi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija