Politika

Nacistička fotomontaža Olivere Zekić izazvala buru osuda: Upotrebila je sliku ozloglašenog "Praškog kasapina"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2023

-

14:29

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Saveta REM Olivera Zekić postavila je pre nekoliko dana, kao profilnu fotografiju na društvenoj mreži Telegram, fotomontažu njene glave na telu nacističkog oficira.

Kada su je novinari upitali zašto je to uradila, ona je rekla da voli da provocira, da je to uradila iz čiste provokacije i uporedila fotomontažu sa pojedinim Koraksovim i Petričićevim karikaturama, za koje ona tvrdi da su mnogo gore.

Pomenutu fotomontažu, kako kaže Zekićeva, neko je napravio pre par godina na Tviteru.

Inače, osoba u nacističkoj uniformi, na čijem je telu glava Olivere Zekić, bio je Rajnhard Hajdrih, šef Glavnog bezbednosnog ureda nacističke Nemačke i guverner Protektorata Češke i Moravske. Zvali su ga Praški kasapin i smatra se jednom od najmračnijih ličnosti u nacističkoj Nemačkoj. Hitler ga je nazivao čovekom sa gvozdenim srcem i smatra se da je on jedan od arhitekata Holokausta.

Između ostalog i zbog toga se oglasila Jevrejska opština Beograd i najoštrije osudila gest Olivere Zekić. Oni kažu da je to promocija nacizma, i pitaju se da li je u redu da predsednica Saveta REM-a koristi najgori period ljudske istorije kao materijal za zabavu.

Koalicija za slobodu medija zgrožena je onim što je uradila predsednica Saveta REM, ali još više su zgroženi njenim, kako navode, bezobraznim objašnjenjem i pitaju se koga to želi da provocira Olivera Zekić i da li su to milioni žrtava Holokausta.

Biro za društvena istraživanja poziva Savet REM-a da utvrdi da li je Zekićeva prekršila kodeks članova Saveta ovog tela, a pisac i prevodilac Ivan Ivanji oglasio se u autorskom tekstu u Vremenu. Ivanji je neko kome su u Holokaustu stradali brojni članovi porodice, a on poziva Oliveru Zekić da pokuša da na ovaj način provocira u Nemačkoj, navodeći da bi ona tada bila uhapšena na licu mesta. 

Ivanji takođe poziva Oliveru Zekić da se njemu i onima koji se osećaju pogođenim zbog ove njene objave, izvini. 

Inače, Regulatorno telo za elektronske medije je kontrolno telo koje bi trebalo da radi na unapređenju kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija i doprinosi razvoju slobode mišljenja i izražavanja. 

Zbog ovog što je uradila, pojedini traže i da Olivera Zekić bude kažnjena po Zakonu o zabrani neonacističkih i fašističkih manifestacija iz 2009. godine. Ovaj zakon samo novčano kažnjava one koji ga prekrše.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija