Politika

SKGO: U 73 lokalne samouprave unapređeni kapaciteti za ostvarivanje prava deteta

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

14:18

SKGO: U 73 lokalne samouprave unapređeni kapaciteti za ostvarivanje prava deteta
Ana Prodanović - Copyright Tanjug/SKGO/Dragana Udovičić

veličina teksta

Aa Aa

U 73 lokalne samouprave u Srbiji unapređeni su kapaciteti za ostvarivanja prava deteta i osposobljeno je ukupno 118 rukovodilaca i zaposlenih, rečeno je danas na završnoj konferenciji projekta "Unapređenje kapaciteta lokalne samouprave za ostvarivanje prava deteta“.

Kako je saopštila Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) koja konferenciju organizuje u saradnji sa UNICEF-om projekt je realizovan u okviru program "PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji - UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Zamenik generalnog sekretara SKGO Ivan Milivojević je istakao da je višegodišnja saradnja na osnaživanju lokalnih samouprava za sprovođenje nadležnosti koje se odnose na ostvarivanje prava deteta, rezultirala njihovim povećanim interesovanjem za planiranje, budžetiranje i sprovođenje lokalnih mera i jačanje intersektorske saradnje između relevantnih lokalnih aktera.

Tanjug/SKGO/Dragana Udovičić

 

Rukovoditeljka programa za praćenje prava deteta u UNICEF-u Ana Prodanović je navela da su pre četiri godine UNICEF i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pokrenuli program obuke s ciljem unapređenja razumevanja prava deteta među zaposlenima u opštinama.     

"Ove godine, zaposleni iz 73 opštine su dobili priliku da pohađaju obuku koja je prilagođena specifičnostima i potrebama naših lokalnih zajednica. Obuka je sadržala praktične primere i najbolje prakse za efikasnu primenu prava deteta u svakodnevnom radu opštinskih uprava“, rekla je ona.

Prema rečima nacionalnog programskog službenika za upravljanje iz Švajcarske kancelarije za saradnju Petra Vasileva obukama realizovanim u okviru ovog projekta zaposleni u lokalnim samoupravama su stekli veštine i znanja potrebna za kreiranje politika koje će na sveobuhvatan način podržavati razvoj i ostvarivanje prava dece.

    

 

Komentari (0)

Srbija