Politika

Poverenica Janković osudila izjave Miše Vacića o LGBT populaciji i napade na aktiviste SNS

Komentari

Autor: Fonet

11/12/2023

-

18:12

Poverenica Janković osudila izjave Miše Vacića o LGBT populaciji i napade na aktiviste SNS
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti osudila je danas uvrede kandidata za odbornika u Beogradu Miše Vacića prema LGBT zajednici, napade na aktiviste Srpske napredne stranke u Kragujevcu i na aktivistu liste "Srbija protiv nasilja" u Pirotu, vređanje potpisnika Inicijative ProGlas, ali i građanskih aktivista i članova Gradske izborne komisije.

Poverenica Brankica Janković je upozorila da je predizborni spot nosioca liste "Kad se vojska na Kosovo vrati" Miše Vacića u kojem Beograđanima, pripadnicima LGBT zajednice, obećava "lečenje" u Moski i Teheranu kada dođe na vlast i izjava da će "patriotski vaspitavati decu čak i ako su im roditelji izdajničkog opredeljenja" predstavljaju "težak i tipičan slučaj diskriminacije koji je zabranjen zakonom".

Tanjug/Rade Prelić

 

Ona je pozvala na uklanjanje tog sadržaja sa svih mesta dostupnih javnosti.

Janković je osudila pretnje i napade na političke neistomišljenike i istakla da politička borba mora da ostane u granicama zakona uz poštovanje prava na različite stavove.

Ona je naglasila da je veoma važno da nadležni odmah reaguju, da počinioci budu pronađeni i adekvatno sankcionisani, bez razlike ko je koga napao i da li su napadnute žene, muškarci, pripadnici vlasti ili opozicije.

"Nasilje nema pol i političku opredeljnost, i činjenica da je učinjeno prema ženi ili muškarcu ne umanjuje odgovornost. Nasilje je nasilje, a policija i svi nadležni organi su dužni da obezbede jednakost pred zakonom", poručila je Brankica Janković.

U saopštenju se navodi da je "tanka linija od neprimerenog govora do fizičkog obračuna".

Poverenica je još jednom poziva sve političke aktere, kao i građane, da poštuju Ustav i zakon i da ne dozvole da se u poslednjoj nedelji kampanje ovakvo postupanje dodatno otme kontroli i dovede do težih posledica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija