Politika

Fizički i onlajn obračuni političkih neistomišljenika: Nekoliko incidenata za par dana, većina nasilja na internetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2023

-

15:03

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Do održavanja vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji ostalo je manje od nedelju dana, a predizbornu kampanju, koja je protekla gotovo u potpunosti mirno, u njenoj samoj završnici obeležilo je nekoliko incidenata. Na određene incidente reagovala i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, a analitičari ističu da se trenutno vodi borba za svaki glas, da i vlast i opozicija pokušavaju da utiču na još uvek neopredeljene, ali i da najviše nasilja, onog koje nije fizičko, ima na društvenim mrežama.

Poslednji u nizu incidenata za svega nekoliko dana zabeležen je u Kragujevcu, gde su, kako se to vidi na snimku objavljenom na mrežmama, dvojica maskiranih napadača napadali aktivistkinje Srpske napredne stranke i uništavali štandove dok su delile stranački materijal u centru grada. Funkcioneri Srpske napredne stranke, a među njima i Vladimir Đukanović, optužili su listu "Srbija protiv nasilja" da stoji iza ovog napada. To isto je uradio i drugi funkcioner Srpske napredne stranke Milenko Jovanov. 

Sa druge strane, lokalna lista "Ujedinjeni protiv nasilja" tog dana je održala konferenciju za novinare na kojoj su tvrdili da je sve ovo izvedeno u režiji SNS, nazvali su ceo događaj farsom i pozvali nadležne organe da ispitaju šta se zapravo dogodilo i ko su napadači i organizatori ovog incidenta. 

I lider stranke Slobode i pravde Dragan Đilas takođe tvrdi da njegova lista nema nikakve veze sa ovim događajem, ali je on istovremeno otkrio da je jedan aktivista "Srbije protiv nasilja" u jednom selu pored Pirota pretučen. Potpredsednica SSP Marinika Tepić je na društvenim mrežama podelila snimak na kome se vidi Dragan Colić iz sela Jalbotina kod Pirota, kako priča da su ga pretukli članovi Srpske napredne stranke lopatama i kantom i to upravo zbog toga što podržava tu opozicionu listu. Međutim, policija u Pirotu tvrdi nešto drugo. Oni su razgovarali sa Colićem i saopštili da im je Colić rekao da je do tuče došlo zbog nesuglasica lične prirode i "u vezi sa korišćenjem vode iz seoskog pojila i da ceo događaj nema nikakve veze sa politikom". 

Tokom kampanje dogodilo se još nekoliko manjih incidenata. U Novom Sadu, kako su to saopštili naprednjaci, došlo je do uništavanja štandova u centru grada kada je nepoznata osoba bacila metalnu šipku. 

Stranka Srce Beograd je pre nekoliko dana saopštila da je na beogradskoj Banjičkoj pijaci došlo do incidenta u kome je učestvovao i direktor PIO fonda Relja Ognjenović, inače takođe funkcioner Srpske napredne stranke. 

Na samom početku ove kampanje predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović je na društvenim mrežama objavio da ga je napao direktor Zelenila u Novom Sadu i funkcioner SNS kao i članove toga pokreta. 

Apostolovski: Ovo je jedna od najmirnijih kampanja

Komentarišući za Euronews Srbija ove indicente, komentator dnevnika Politika Aleksandar Apostolovski kaže da ulazimo u sam finiš kampanje kada su "strasti podgrejane" i kada i vlast i opozicija "svesno podižu temperaturu" kako bi mobilisale svoje birače i eventualno neopredeljene naterali da izađu na izbore.

Euronews

"Inače, prateći i ranije kampanje, ja moram da primetim da ovo spada u sitne incidente. Postoje ovi sitni incidenti, ali ja bih ih zaista svrstao u srpski politički folklor analizirajući ranije kampanje. Ovo je, absurdno zvuči, jedna od najmirnijih kampanja", rekao je on.

Kako napominje, verbalna agresija postoji na društvenim mrežama, a politička borba se sve više seli na internet. On ističe i da postoje tri pravila svake izborne kampanje pre nego ona počne.

"To je da će ona biti najprljavija ikada, da su to istorijski izbori i da će vlast da vrši izbornu krađu. Opozicija će uvek optuživati vlast unapred, da će vršiti izbornu krađu, a s obzirom da sam se nagledao tih kampanja, mogu vam reći da sam tu optimista jer je ovo jedna od mirnijih. Ponavljam, agresija verbalna se mnogo više ispoljava na klipovima, na međusobnim optužbama vlasti i opozicije nego što je to kada izađete na ulicu. Tako da, sa tog stanovišta je jako dobro, ali mi se čini da mi polako već mešamo realnost i virtualni svet", rekao je on.

Ključni rezervoar, na koji sad pokušavaju da utiču i vlast i opozicija, jesu neopredeljeni birači. 

"Ja sad mislim da je to zapravo ključni rezervoar, iz koga možete da značajno osvojite stranke koje su na ivici cenzusa, Mogu iskoristiti da pređu magičnu reč srpske politike, ona se zove cenzus, odnosno ulazak u parlament pod jedan, a pod 2, ukoliko se lomi rezultat, recimo u Beogradu, takođe će neopredeljeni biti ti koji recimo mogu da prelome, dakle kojima se ne dopada preterano vlast, ali ne vide i alternativu opoziciji i čini mi se da je finiš kampanje upravo usmeren prema tim ljudima, uz logičnu mobilizaciju sopstvenog biračkog tela", zaključio je Apostolovcki.

Pejović: Najveće nasilje je na mrežama

I novinarka NIN-a Dragana Pejović za Euronews Srbija ističe da je ovo bila realtivno mirna kampanja, ali da je ovo sada što vidimo borba za svaki glas. Kako ističe, ranije nismo toliko često imali društvene mreže, a danas je skoro svaki događaj dostupan javnosti makar preko tih platformi.

Euronews TV

"Ja mislim da je najveće nasilje upravo tamo i da mi kad bismo uzeli stvarnost, prihvatili društvene mreže kao stvarnost, mogli bismo da zaključimo da je na ulicama bukti rat među ljudima, ali ja mislim da to nije tako", rekla je ona.

Ključ je, kako dodaje, da nadležne institucije reaguju u slučajevima u kome postoje elementi.

"Što se tiče odjeka u javnosti, kampanja je do sad bila nekako mirna. Ja mislim da je to zbog nekih drugih događaja, kao što je rat u Gazi i u Ukrajini, ali i zbog zasićenosti građana time. Verovatno svako već zna za koga hoće da glasa ili ako se odlučuje u poslednjem trenutku, ne pridaje tome značaj. Toliko kao što je to bio slučaj pre recimo 4-5 godina. To zavisi od odgovornosti političkih aktera. Ako uzmemo da se oni putem incidenata bore za prevlast, onda je to na neki način instrumentalizacija raspoloženja ljudi", rekla je ona.

Govoreći o tome da je ovog puta u javnost isplivao i intimni snimak jednog od opozicionih kandidata, Pejović kaže da mi ne znamo da li je to sredstvo političke borbe.

"Diskreditacija političkog protivnika se naravno tempira ako se želi prikazati u ono vreme kada je ona najkorisnija, ali mi ovde ne znamo šta se tačno dogodilo. Akter tog snimka je sam snimao tu situaciju i, koliko znam, je prvi pustio to na mrežama. Iako postoje razlozi da se spekuliše o tome kako je to došlo, ključna stvar po meni je došla i na kraju, kada mi nismo dobili nikakvo izvinjenje ni kajanje za to. Mi često pričamo o tome kako u zapadnim demokratijama ne bi moglo da se desi da neko ko je, eufemistički rečeno, imao neko nemoralno ponašanje, nedolično, se ne izvini javnosti za to", rekla je ona.

Govoreći o borbi za neopredeljene birače, Pejović kaže da je interesantna sada borba za mlađe glasače.

"Vlast je pokušala da to pokaže nekim novčanim pomoćima, da brine o mladima. Da, to je interesantno taj TikTok i pokušaj da se do njih dopre. I, s druge strane, to rade i s nekim inicijativama. Ja pretpostavljam onda da se Izbori u većoj meri zavise u ovakvim okolnostima od glasova neopredeljenih. Ja pretpostavljam onda da se tu vidi najveći kontingent neopredeljenih birača", zaključila je Pejović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija