Politika

Brnabić: Odziv dijaspore da glasa najveći u odnosu na prethodne godine

Komentari

Autor: Fonet

11/12/2023

-

22:12

Brnabić: Odziv dijaspore da glasa najveći u odnosu na prethodne godine
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u razgovoru sa Srpskim siti klubom, koji prati naša dijaspora iz više od 40 zemalja, da je jedan od prioriteta njenog rada unapređenje odnosa matice i dijaspore i podrška svim povratnicima u Srbiju.

Ona je navela da se, pored podrške koju pružaju Ministarstvo spoljnih poslova i Uprava za dijasporu i Srbe u regionu, podrška obezbeđuje i kroz rad ministra bez portfelja zaduženog za pitanja dijaspore, kao i kroz rad nevladine organizacije „Tačka povratka“, saopštila je Vlada.

Brnabić je rekla da su uvedene i novine, a kao primer je navela program Fonda za nauku, kojim se povezuju naučnici matice i dijaspore, a novine su i podsticaji za zapošljavanje povratnika, koji su i do 70 odsto oslobođeni od poreza ukoliko zaposle povratnika u naučnim institutima.

Istakla je da su novina i povoljni stambeni krediti za povratnike koje odobrava Poštanska štedionica, olakšana nostrifikacija diploma, osnivanje srpskih kulturnih centara u Londonu i Pekingu, kao i program "Karta Serbika" namenjen našim ljudima iz dijaspore koji žele da u Srbiji žive, rade ili da se penzionišu.

Deo razgovora se odnosio i na zainteresovanost dijaspore da učestvuje na izborima 17. decembra, kao i na njihove mogućnosti za glasanje iz inostranstva.

Brnabić je navela da je odziv dijaspore da glasa najveći u odnosu na prethodne godine i iznosi oko 40.000 naših državljana.

Srpski siti klub je nevladina, nezavisna i nepolitička organizacija sa bazom u Londonu, stvorena da podstiče interese društva srpskih stručnjaka, a cilj je da obezbedi mrežu kontakata svim Srbima koji žele da izgrade karijeru u londonskom Sitiju, a poslednjih par godina i onima koji žele da se vrate u Srbiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija