Politika

Protest građana u Novom Pazaru: Izbegnut incident između pristalica vlasti i opozicije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2023

-

19:42

Protest građana u Novom Pazaru: Izbegnut incident između pristalica vlasti i opozicije
Protest građana u Novom Pazaru: Izbegnut incident između pristalica vlasti i opozicije - Copyright Euronews/Enes Radetinac

veličina teksta

Aa Aa

U Novom Pazaru održan je protest na kojem je umalo došlo do incidenta između simpatezera opozicionih stranaka koje su pozvale na okupljanje i pristalica Sandžačke demokratske partije kod zgrade lokalne samuprave.

Zahvaljujući brzoj reakciji novopazarske policije i kordona pripadnika žandarmerije, incident je sprečen.

Do masovnog sukobljavanja i tuče između simpatizera stranki koje su najavile protest i pristalica SDP umalo je došlo u trenutku kada su se okupljeni oko opozicije prolazili pored zgrade lokalne samouprave ispred koje su simpatizeri SDP-a gledali utakmicu.

Građane su na protest pozvali predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) da bi, kako su naveli, zaštitili izbornu volju i ustali protiv izborne krađe, nakon tvrdnji opozicije da je u toku izbornog dana došlo do brojnih neregularnosti.

Osim simpatizera tih stranki, okupili su se i brojni građani kako bi podržali šetnju koja je krenula centralnim ulicama počevši od Sebilja i pešačke zone, preko ulice AVNOJ-a do trga Gazi Isa-bega Isakovića.

Nakon šetnje i incidenta koji se umalo dogodio nedaleko od zgrade Gradske uprave, prisutnima su se obratili i predstavnici GPS-a, SDA Sandžaka i SPP-a.

Predstavnik SPP-a Edin Numanović je na sinoćnoj konferenciji govorio o nepravilnostima koje su uočili i o tome da postoje uslovi za ponavljanje izbora na pojedinim biračkim mestima.

Predstavnici opozicionih partija tvrde da predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Radoslav Milić "ne dozvoljava uvid u celokupan izborni materijal, te samim tim ne postupa u skladu sa voljom naroda i skladno zakonu, već služi vladajućoj partiji".

Na prvoj sednici GIK-a koja je održana posle izbora doneta je odluka o utvrđivanju preliminarnih rezultata lokalnih izbora, a tada su i odbijeni zahtevi opozicije.

Milić je tada istakao da su tražili uvid u celokupan izborni materijal, te da su njihovi zahtevi nezakoniti.

Dan nakon toga, GIK je usvojila zahteve pomenute tri liste na lokalnim izborima za pregled izbornog materijala i novo brojanje glasova na 15 biračkih mesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija