Politika

Vesić potpisao sporazum sa sindikatima u komunalnoj delatnosti o produženju roka važenja posebnog kolektivnog ugovora

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2023

-

09:29

Vesić potpisao sporazum sa sindikatima u komunalnoj delatnosti o produženju roka važenja posebnog kolektivnog ugovora
Vesić potpisao sporazum sa sindikatima u komunalnoj delatnosti o produženju roka važenja posebnog kolektivnog ugovora - Copyright TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ/bs

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u komunalnoj delatnosti sporazum o produženju roka važenja posebnog kolektivnog ugovora, koji će važiti do 25. marta 2027. godine, saopštilo je resorno ministarstvo.

Sporazum su u ime sindikata potpisali predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije Aleksandar Radojević i predsednik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost" Milan Simić.

"Kao predsednik sindikata, učestvujući godinama u razgovorima sa nadležnima, mogu da kažem da ovoga puta imamo suštinski socijalni dijalog sa ministarstvom, za razliku od drugih. Daleko smo odmakli u tome, ne bavimo se populizmom, već postoji razumevanje sa obe strane, a sve na korist korisnika usluga" rekao je Radojević i dodao da nikada nisu tako brzo postigli neki sporazum.

On je napomenuo da su sindikati učestvovali i u procesu izmena Zakona o komunalnoj delatnosti, te je u tom aktu utvrđen i Dan komunalnih delatnosti.

Predsednik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“ Milan Simić izrazio je zadovoljstvo zbog produženja važenja kolektivnog ugovora i istakao da, ako negde postoji socijalni dijalog, onda je to u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje bi, kako je rekao, trebalo da bude primer drugim resorima kako se radi efikasno, brzo, uz poštovanje dogovora.

Vesić: Ugovor će zaštititi prava zaposlenih u komunalnim preduzećima

Ministar Vesić je zahvalio sindikatima na korektnom dijalogu i saradnji i istakao da nikada brže nije dogovoren jedan kolektivni ugovor.

"Moj je stav, još dok sam bio na funkciji u Beogradu, a i sada, da su sindikati naši partneri, a javna komunalna preduzeća naša zajednička kuća i da u ovakvim razgovorima nema dve strane, već je zajednički interes da preduzeća dobro posluju na korist građana. Kada smo na istoj strani, brz dogovor je moguć”, istakao je on.

TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ/bs

 

Napomenuo je da se sporazumom produžava važenje posebnog kolektivnog ugovora do 25. marta 2027. godine.

"Ovaj ugovor se tiče gotovo 80.000 zaposlenih u javnim i javno-komunalnim preduzećima i potpuno će zaštititi prava zaposlenih, obezbediti njihovo učešće u odlučivanju u svim važnim pitanjima i obezbediće da građani dobiju bolje komunalne usluge”, naveo je Vesić.

Dodao je da se dijalog sa sindikatima nastavlja i da oni treba da učestvuju u svim izmenama zakonske regulative, jer je korektno da daju svoje predloge, mišljenja, sugestije, koji se neretko i usvajaju, jer sindikati najbolje znaju gde je i šta potrebno.

"Kada zajednički gradimo našu kuću i dogovaramo zakone, to znači da smo partneri i onda ne treba da čudi što smo se za šest dana dogovorili o kolektivnom ugovoru. Na ovaj način smo pokazali da vlada i reprezentativni sindikati imaju isti cilj, da komunalna delatnost treba bude posebno vrednovana, a zaposleni u toj oblasti poštovani, da imaju stalno povećanje plata i da se zajednički borimo za druga prava zaposlenih, kako bi građani imali još bolje komunalne usluge”, zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija