Politika

Milivojević i Anđelković u emisiji Euronews centar: Koji projekti mogu da prežive na političkom tržištu Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2023

-

21:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Politikolog Cvijetin Milivojević i politički analitičar Dragomir Anđelković ocenili su da je deo opozcije okupljene oko koalicije "Srbija protiv nasilja" napravila veliku grešku kada je odlučila da zauzme Skupštinu grada Beograda. Oni su u emisiji Euronews centar rekli da sinoćnih nereda ne bi bilo da je kandidat za gradonačelnika liste SPN Vladimir Obradović bio pušten da uđe u prostorije gradske Skupštine.

"Vlast je dobila odličnu podlogu da preusmeri čitavu priču na opoziciju, da bude izložena jednoj vrsti medijskog linča. Da su ljudi iz opozicije planirali nešto, sigurno ne bi tako radili. Ovoliki nivo amaterizma ne može da se veže čak i za opoziciju u kojoj možemo da kažemo da pravi ozbiljne greške. Ja bih pre njima prebacio što su izašli na ovaj način na izbore. Ja sam i pre izbora pričao da je ovo izborna giljotina. Ništa ne postoji od uslova za demokratske izbore i ranije je tako bilo", rekao je Anđelković i dodao:

"Ako se ide u velike proteste te vrste sa zauzimanjem nekih objekata, onda se to radi na drugi način. Ovde te energije niti je bilo niti je postao plan, jer kad se tako nešto radi ne ide se na jednu instituciju, pogotovo na nebitnu. Tu su pre svega mediji ili nešto što ima simbolički veći značaj, ali ne zgrada koja apsolutno ništa ne znači većini građana".

Milivojević je kao jednu od grešaka opozicije naveo to što nije tražila da se lokalni izbori razdvoje od parlamentarnih i predsedničkih. 

"Nađite mi primer jedne zemlje od 27 zemalja Evropske unije gde su izbori u istom danu. Nema takve. Opozicija na tome nije insistirala. Opozicija, ne samo da nije insistirala na tome, nego je tražila od Aleksandra Vučića da se održe do kraja godine u istom danu. To je bilo faktički pucanje u obe noge i vezanje ruku usput. Tako da je bilo jasno da će Vučić dobiti izbor", rekao je Milivojević. 

Tvrdi da je opozicija postigla mnogo auto-golova i da je mogla da ostvari više da su izbori održani u junu, posle građanskih protesta, koji je su bili masovni.

Euronews Srbija

Dragomir Anđelković

Na pitanje da prokomentariše odlazak lidera pojedinih stranaka, koji su na ovim izborima ostvarili loš rezultat, Anđelković kaže da se u zemljama sa tradicionalnom demokratijom odgovornost ne povezuje samo sa izbornim rezultatima, već i sa trenutnim stanjem u društvu. 

"Naši političari ne podnose iz moralnih razloga ostavke već zato što vide da im je projekat bankrotirao. Povlače se jer nema više finansijera, nema više energije među njihovim pristalicama i da ih ne bi sutra neko pozvao na odgovornost, da ih neko ne bi pitao da podnesu račune zašto su dotle stigli svi zajedno, oni se na vreme povlače. Nekad im i dosadi, vide da je pred bankrotom preduzeće, pa zašto bi se onda batrgali po blatu, odu. Ne mislim da je uglavnom kod nas moralni čin. Pre se radi o praktičnom njihovom dovijanju kako da izbegnu odgovornost. Tu je, verovatno, Koštunica izuzetak jer njegova stranka je mogla da nastavi da funkcioniše, ali on je odlučio da ode. Vidimo da i dalje ta stranka postoji", rekao je Anđelković. 

Milivojević nije siguran da će svi političari koji su podneli ostavke zaista i otići sa svojih mesta. 

"Uvek postoji opcija da vam glavni odbor ne usvoji te ostavke, kao u slučaju Dačića. Moj zaključak je da ako bi Dačić otišao sa mesta predsednika stranke, ta stranka će postati minorna stranka. Ta stranka ne postoji, jer to je stranka vlasti, stranka kontinuiteta. Narodna stranka je nešto drugo, ona stranka koja nije bila u vlasti, ona je bila parlamentarna, ali zahvaljujući onoj velikoj koaliciji 5-6 stranaka, ona nikad ne izlazi sama na izbore, sem ovaj put, ali to je projekat koji čini mi se ima mesta na političkom tržištu Srbije", rekao je Milivojević i dodao da je iznenađen lošim rezultatom Narodne stranke. 

Euronews Srbija

Cvijetin Milivojević

On je podsetio na slučaj "Vojislava Koštunice", koji se povukao s mesta premijera jer je "Zapad priznao Kosovo". Kaže da je u pitanju pošten čovek, koji nije umeo državnički da funkcioniše.

"Koštunica ima to što nema ni Vučić ni bilo ko od njih. Ima tu vrstu moralne odgovornosti. Drugo, Koštunica je mogao da formira vladu 2008. godine. To što su Ivica Dačić i ekipa oko njega ušli u trgovinu sa Borisom Tadićem 2008, pa protivno aklamativnoj volji svog birčkog tela, umesto u koaliciju sa Koštunicom i tadašnjim radikalima, ušli u koaliciju sa demokratskom strankom. To je imalo svoju cenu. Cena se je izražavala u nečemu. Između ostalog, Dačića su skinuli sa američke crne liste kao što je Vučić skinut 2012. sa američke crne liste kada je napravio ovu vladu, odnosno kada je ušao u vladu sa Dačićem", rekao je Milivojević.

Anđelković je rekao da nije optimista kada je u pitanju opstanak Narodne stranke, dok veću šansu daje pokretu Dveri, jer, kako kaže, duže postoje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija