Politika

Šta se sprema u subotu? "ProGlas" poziva na protest, mediji pišu o obojenoj revoluciji i neredima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/12/2023

-

18:52

Šta se sprema u subotu? "ProGlas" poziva na protest, mediji pišu o obojenoj revoluciji i neredima
Šta se sprema u subotu? "ProGlas" poziva na protest, mediji pišu o obojenoj revoluciji i neredima - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Inicijativa "ProGlas" pozvala je danas građane na protest u subotu u 12 časova kod Terazijske česme u Beogradu. Na konferenciji za medije, jedna od potpisnica ove inicijative glumica Svetlana Ceca Bojković pročitala je izjavu kojom "ProGlas" traži ponavljanje parlamentarnih, lokalnih i pokrajinskih izbora i poziva na miran protest u subotu.

"Zahtevamo da se novi parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u celoj Srbiji održe u roku od šest meseci nakon procesa temeljne promene izbornih uslova", rekla je ona pozivajući da skup bude miran.

Medija Centar Beograd

 

Akademik Vladica Cvetković podsetio je da su se pokretači "ProGlasa" okupili kao zabrinuti građani, a sada su „još zabrinutiji“.

"Sada, kao zabrinutiji, opet pozivamo na mirne proteste", rekao je on.

S druge strane, neki mediji u Srbiji su objavili, pozivajući se na "dobro obaveštene izvore", da "strane obaveštajne službe" u subotu spremaju "nerede, haos i obojenu revoluciju".

"Namera je da se uzdrma vlast predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem koja ne ispunjava agendu kolektivnog Zapada - ne uvodi sankcije Rusiji, istrajava na vojnoj neutralnosti i ne želi da pristane na članstvo lažne države Kosovo u UN", navode Novosti pozivajući se na svoje izvore.

Pored toga, prema pisanju određenih srpskih medija, na protest u Beogradu će doći i "sumnjiva lica sa debelim dosijeima" čiji je cilj da izazovu nerede.

Profimedia

 

Podsetimo, u nedelju je održan sedmi protest pristalica koalicije "Srbija protiv nasilja", kada su na poziv predstavnika koalicije demonstranti napravili prsten oko zgrade Skupštine grada Beograda i više puta pokušavali da probiju unutra. Ispred ulaza je u više navrata došlo do guranja, a polomljena su i stakla od ulaznih vrata. Policija je upotrebila biber sprej i suzavac, nakon čega je privela više lica, a potom i razbila protest.

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković na konferenciji za novinare u ponedeljak je rekao da su saznanja o napadu na institucije koje je policija imala pre nekoliko dana potvrđena dešavanjima ispred Skupštine grada Beograda, te dodao da su oni to saopštili predstavnicima liste Srbija protiv nasilja, koji su, kako je istakao, negirali tu informaciju i rekli da do incidenta neće ni doći. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Oko 18 sati došlo je do neprijavljenog okupljanja građana ispred RIK-a u ulici Kralja Milana broj 14. Okupilo se oko 2.490 građana, a tokom ovog okupljanja bilo je i više političkih predstavnika koalicije Srbija protiv nasilja koji su se obratili okupljenima. Iz njihovih govora već se mogo naslutiti dalji razvoj situacije. Time su potvrđena naša saznanja koja su već bila predstavljena koaliciji Srbija protiv nasilja 12. i 16. decembra. Oni su negirali ovu informaciju i rekli da do incidenata neće doći", rekao je Ivković.

Kako je dodao, ono što se sinoć dogodilo, potvrdilo je saznanja policije.

Nešto kasnije, predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja rekli su da su nerede izazvali "ubačeni elementi". Komentarišući tu izjavu za Euronews Srbija, pravnik Milan Antonijević je kazao da u ovom delu grada ima dosta kamera koje mogu da pokažu kako je nasilje zapravo i počelo.

Euronews TV

"Meni izgleda kao spontana akcija i spontano okupljanje građana koji već nedelju dana na veoma sličan i miran način protestuju i šetaju. Verujem da je bilo jako mnogo kamera koje mogu da pomognu da se jasno utvrdi ko su tih oko desetak ljudi koji su razbijali prozore i da li su bili zaista ubačeni. Ono što sada treba pratiti su postupci koji će se voditi protiv onih koji su prekršili zakon", rekao je on.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Vladimir Vuletić je u razgovoru za Euronews Srbija naveo da je u fokusu javnosti svakako bilo nekoliko lidera opozicije. 

Euronews

"Kao neko ko je posmatrao ono što se dešavalo sinoć, vi vidite pojedine vođe opozicije koje su bile tamo. Govorim o jedno tri ili četiri čoveka koji su bili u prvim redovima. Oni su trebali da zaustave to nasilje. To su priče koje dodatno delegitimizuju opoziciju. E sada, da li ima podela u okviru opozicije to je pitanje. Vidimo da tamo nisu bili svi onda je to drugo pitanje. Ovo tumačenje je nešto što vređa zdrav razum i naša čula. Videli smo i Ćutu i nekoliko drugih predstavnika opozicije koji su bili u privim redovima", rekao je Vuletić i dodao da je reakcija policije u nedelju ličila na reakcije policije u bilo kojoj drugoj zemlji u momentu kada policija razbija demonstracije.

Komentari (0)

Srbija