Politika

ZSO i dalje mrtvo slovo na papiru; Radosavljević: Kosovska strana nije zainteresovana za njeno formiranje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2023

-

08:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zajednica srpskih opština na Kosovu, o čijem formiranju je potpisan sporazum između Beograda i Prištine 2013. godine, još nije formirana, i pored stava Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da je to prioritetna obaveza Kosova. O nadležnostima, kao i statutu Zajednice, beogradski i prištinski zvaničnici imaju suprotne stavove, a sada se sve češće i iz Prištine čuju različita mišljenja.

Odbacivši nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je izradio srpski upravljački tim, kosovski premijer Aljbin Kurti je prihvatio onaj koji je predložila Evropska unija.

"Rekli smo da prihvatamo da potpišemo paket u kome će se nalaziti delovi osnovnog sporazuma iz Brisela, aneks implementacije iz Ohrida, kao i ovaj nacrt za koji smo prethodno poslali komentare", rekao je Kuriti.

Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi tvrdi da je Kosovo prihatilo samo da nacrt satuta pošalje Ustavnom sudu, dok za predsednicu Vjosu Osmani, u predlogu ima nejasnoća. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Sačekaćemo da Evropska unija objavi javno nacrt statuta, kao i komentare. U trenutku kada dokument bude objavljen i stigne u Ustavni sud, ja ću kao predsednik države, dati svoje komentare, kako bih otklonila nejasnoće", rekla je Osmani.

A posle izjave posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka da je statut Zajednice srpskih opština unutrašnja stvar Kosova, kosovski premijer menja stav.

"Ako se ovo pitanje izričito tiče Kosova, sa čime se slažem u potpunosti, onda Kosovo za unutrašnja pitanja, ne samo da ima Vladu, nego ima i relevantne ministre koji se bave ovim poslom. Ja nisam rekao da ću napisati nacrt, ja sam rekao da mogu da ga napišem i rekao sam koji su moji ministri i sa kojim se ja konsultujem kada se radi o ovoj temi, a to su Nenad Rašić i Elbert Krasnići", kaže Kurti.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

 

On pojašnjava da će statut biti napisan sledeće godine, dok predsednik skupštine Glauk Konjufca ponavlja da će se Zajednica formirati, ali tek kada Srbija prizna kosovsku državnost. 

"Oni u suštini dolaze od iste političke opcije i do sada su uglavnom imali jedne iste stavove što se tiče političkih pitanja. Da sada odjednom imaju ovako različite stavove, meni nije baš realno, više mislim da se radi o nekoj igri gde su oni spremni da i dalje traže način da ne dođe do formiranja ZSO, jer očigledno nemaju nikakvu želju da trajno regulišu život srpskog naroda na Kosovu, tačnije da poboljšaju život srpskog naroda na Kosovu", smatra Aleksandar Rapajić iz NVO "Centar za zastupanje demokratske kulture".

Predstavnici kosovske opozicije tvrde da je Aljbin Kurti prihvatio statut Zajednice srpskih opština u skladu sa rezolucijom 1244 i koja će, kako kažu, biti treći nivo vlasti na Kosovu.

Radosavljević: Poruka Kurtiju od EU - imali su 10 godina

Jovana Radosavljević iz NVO "Nova društvena inicijativa" iz severnog dela Kosovske Mitrovice kaže da kosovska strana nije zainteresovana za formiranje Zajednice srpskih opština. 

"Iako smo prošle jeseni načelno imali prihvatanje od strane kosovske strane nacrt modernog statuta koji je predstavila EU, sada imamo jedan totalno drugačiji narativ koji je u međuvremenu naišao na reakciju same EU, da nacrt već postoji i da je Kosovo imalo 10 godina da napiše svoj nacrt ZSO, ali da to nije učinila i da sada može isključivo da dostavi predloge, komentare i sugestije na postojeći nacrt koji je načelno prihvaćen", rekla je Radosavljević za Euronews Srbija. 

Ona je dodala da je evidentno da EU želi da se dođe do rešenja što pre, kada je u pitanju ZSO. 

"Vidimo taj ubrzan pokušaj, ubrzan proces u poslednje dve godine, ali je nekako sve to bilo poremećeno konstantnom krizom koja se dešavala na severu Kosova... Tako da mi i dalje imamo jedan značajan fokus međunarodne zajednice da do nekog konkretnog pomaka dođe i to u ovom vrlo malom vremenskom periodu, govorim do negde februara, marta naredne godine, zato što će se fokus međunarodne zajednice u drugoj polovini promeniti zbog svojih unutrašnjih pitanja, odnosno izbora koja treba da se održe i u SAD, i u EU", rekla je Radosavljević i dodala da je njima u ovom predizbornom periodu stalo da do nekog rešenja i dođe. 

Smatra i da će kosovska strana učiniti sve da dovede da do tog dogovora o statutu ZSO i nekih konkretnih koraka i ne dođe.

"U ovom trenutku ne izgleda realno da ćemo mi moći da vidimo neke konkretna dešavanja po ovom pitanju. U Srbiji imamo fokus na postizborni period i na potencijalno formiranje vlade, dok sa kosovske strane se na to gleda kao prilika da se sprovedu određene politike ka severu Kosova i generalno ka srpskoj zajednici koje, da kažem, u ovom periodu lagano mogu i da prođu", navela je Radosavljević.

Euronews

Kako dodaje, svakodnevno se na KOsovu suočavaju sa novim situacijama i problemima, kao i da sve što se dešava "jasno pokazuje da kosovska strana jednostavno i dalje ne želi da formira ZSO".

"Ono što potencijalno se sada i čuje u kosovskom društvu je da postoji potencijal i za izbore na samom Kosovu, iako postoji velika šansa da ova vlada, Aljbina Kurtija, bude prva vlada ikada koja će izgurati ceo mandat na Kosovu. Postoje i naznake da će doći do potencijalno vanrednih izbora na Kosovu i to u letnjem periodu kada veliki broj dijaspore i dolazi na Kosovo kako bi i izlaznost bila veća. Poznato je da je dijaspora glavna baza birača Samoopredeljenja, pa bi tako na ovaj način potencijalno i Samoopredeljenje želelo da potvrdi svoju vlast na Kosovu ovim potencijalnim izborima", zaključila je Radosavljević. 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija