Politika

Petković: Kurti otimačinom zemljišta ponovo izaziva krizu na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

13:22

Petković: Kurti otimačinom zemljišta ponovo izaziva krizu na KiM
Petković: Kurti otimačinom zemljišta ponovo izaziva krizu na KiM - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je "okupacioni gaulajter" Aljbina Kurtija iz severne Kosovske Mitrovice danas otimačinom zemljišta u većinski srpskoj opštini učinio novi korak ka militarizaciji i okupaciji severa Kosova i Metohije sa njegovim parapolicijskim snagama.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije okupacioni organi u opštini Severna Mitrovica danas su bez najave, javne rasprave ili bilo kakve konsultacije s građanima dodelili veliku parcelu opštinske zemlje na kojoj se nalazi JKP "Standard", JKP "Vodovod" i Privremeni organ Kosovske Mitrovice za namene takozvanom MUP-u Kosova, kako bi još više otežali "bukagije nametnute srpskom narodu" severno od Ibra i u srpskim sredinama napravili novo policijsko utvrđenje.

"Uzurpacija ove zemlje od strane Kurtijevih okupacionih gaulajtera jeste još jedan pokušaj da se izazove nova kriza na severu Kosova i Metohije, i tako izbegnu obaveze Prištine po pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština, ali i spreči proces razrešenja nelegalnih gradonačelnika koji su pokrenuli Srbi sa severa ove opštine", rekao je Petković.

Istakao je da je o toj protivpravnoj i novoj eskalatornoj odluci Aljbina Kurtija obavestio sve međunarodne zvaničnike i da očekuje od njih urgentnu rekaciju da zaustave "divljanje ovog Kurtijevog gaulajtera". 

On dalje navodi da je u tim komunalnim preduzećima zaposleno više od 300 ljudi i toliko porodica se izdržava od tog posla, dok je broj zaposlenih u Privremenom organu značajno veći.

"U neposrednoj blizini ovih objekata nalaze se i Hala Sportova, železnička i autobuska stanica, na tom prostoru je započeta gradnja škole za romsku decu koja je zaustavljena od strane ovog okupacionog gradonačelnika, tu su i stambene zgrade, studenstki domovi i nikakve ni potrebe ni namene ne može biti da se tu useljavaju pripadnici Kurtijeve policije koja je poznata samo po nanošenju zla srpskom narodu", rekao je Petković.

Kako kaže danas je postalo dodatno jasno da Aljbin Kurti ne namerava da učini išta kako bi međunacionalna napetost na KiM splasnula, već želi dodatnu eskalaciju prilika na severu južne srpske Pokrajine.

"Jasno je da Kurti želi da srpske opštine na severu KiM trajno drži pod okupacijom zbog čega i opstruiše postupak za smenu svojih gaulajtera i koristi svaku priliku da donese antisrpske i protivparven odluke na štetu našeg naroda. U istoriji nijedna okupacija nije bila trajna i okupatori su kad-tad bili prinuđeni na povlačenje pred voljom naroda, a volja srpskog naroda je da u opštinama u kojima živi upravlja svojom sudbinom i raspolaže svojom imovinom", zaključio je Petković.
 

Komentari (0)

Srbija