Politika

Petković Lajčaku: Oštar protest zbog odluke Prištine o naplati navodnog duga za struju

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

19:00

Petković Lajčaku: Oštar protest zbog odluke Prištine o naplati navodnog duga za struju
Petar Petković - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

U pismu specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izrazio je oštar protest i zabrinutost povodom odluke vlade u Prištini u vezi sa naplatom navodnog duga za struju prema operatoru sistema prenosa i tržišta električne energije KOSTT-u, saznaje Tanjug u diplomatskim krugovima.

Ta naplata bi, prema najavama u Prištini, bila izvršena delom iz sredstava budžeta opština sa srpskom većinom na severu Kosova, a delom iz Razvojnog fonda za sever KiM.

Beograd se, kako je Petković naveo u pismu, oštro protivi ovakvom scenariju i zahteva hitnu reakciju EU kako bi se sprečila namera Prištine da otme sredstva Fonda.

Petković je u pismu istakao da su navodi na kojima se zasniva odluka apsolutno netačni i neutemeljeni, i da sama namera da se od Razvojnog fonda za Sever jednostrano oduzmu sredstva za bilo kakvu namenu izuzev onih koje su predviđene Sporazumom o carinama i Razvojnom fondu za Sever iz 2013. godine, koje se pre svega tiču razvoja ove četiri opštine, predstavlja najgrublji napad na proces dijaloga, a pre svega na stanovništvo u četiri većinski srpske opštine za čiji razvoj i unapređenje života su sredstva u Fondu namenjena.

Ovakav razvoj događaja direktno bi ugrozio i postignuti napredak na polju energetike, imajući u vidu da su kompanija Elektrosever i КEDS potpisali 9. decembra Кomercijalni sporazum kojim regulišu međusobne odnose u poslovanju na prostoru pomenute četiri opštine sa srpskom većinom, navodi Petković u pismu Lajčaku.

Euronews

 

U pismu se napominje da je osnovna uloga Fonda finansiranje finansijski "održivih, ekonomičnih i značajnih ekoloških projekata koji se pre svega odnose na izgradnju i održavanje", a imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života lokalnog, kao i posebno ranjivih kategorija stanovništva, pa bi "bilo kakva preraspodela postojećih finansijskih sredstava koja nije u skladu sa pomenutim ciljem, predstavlja direktno kršenje tačke 7. pomenutog Sporazuma o carinama i Razvojnom fondu za Sever“.

Petković je napisao da bi bilo kakva redistribucija postojećih finansijskih resursa suprotno ovim ciljevima predstavlja direktno kršenje Sporazuma o carinama i Razvojnom fondu za Sever iz 2013. godine.

"Imajući u vidu sve prethodno pomenuto, možda još važnije, najavljena isplata navodnog duga za električnu energiju iz finansijskih sredstava Fonda za Sever još jedna je u nizu jednostranih, nelegalnih i nelegitimnih odluka privremenih vlasti u Prištini i da, kao takva, predstavlja direktno i grubo kršenje Sporazuma o carinama iz 2013. godine“, upozorio je on.

Ministar finansija kosovske vlade Hekuran Murati juče je saopštio da četiri opštine na severu KiM treba da plate skoro 12 miliona evra navodnog duga za struju.

On je rekao da je dug opštine Severna Mitrovica 6,5 miliona evra, Leposavića 2,6 miliona, Zvečana 1,1 milion a da opština Zubin Potok navodno duguje 1,6 miliona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija