Politika

RIK odbila 16 prigovora liste "Srbija protiv nasilja", jedan ustupila PIK na razmatranje

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2023

-

23:16

RIK odbila 16 prigovora liste "Srbija protiv nasilja", jedan ustupila PIK na razmatranje
RIK odbila 16 prigovora liste "Srbija protiv nasilja", jedan ustupila PIK na razmatranje - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija (RIK) odbila je večeras 16 prigovora koalicije ''Srbija protiv nasilja'' (SPN) u vezi sa navodnim nepravilnostima na izborima 17. decembra kao neosnovane, a za jedan prigovor SPN izjasnila se kao nenadležna i taj prigovor ustupila Pokrajinskoj izbornoj komisiji (PIK).

Takođe, prigovor liste "Milica Đurđević-Stamenkovski, Boško Obradović, Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga" u vezi sa izborima u Vranju, RIK je odbio kao neosnovan.

Odbijen je i prigovor na poništavanje izbora u Vlasotincu.

RIK je na 48. sednici izabrala za zamenika sekretara gradske izborne komisije Novog Sada Mirjanu Vasilić umesto Aleksandra Tkaleca.

Zamenik predsednika RIK-a Marko Janković rekao je da su prigovore liste ''Srbija protiv nasilja'' za poništavanje izbora zbog navodnih neregularnosti odbile gradske i opštinske izborne komisije kao neosnovane jer se ne pominje tačno biračko mesto gde je bilo navodnih nepravilnosti, već se zahteva poništavanje izbora na svim mestima.

Kada je reč o prigovorima na prisustvo stranaka u medijima, Janković je istakao da je za to nadležan REM.

Kada su u pitanju primedbe u vezi sa ažuriranjem jedinstvenog biračkog spiska, za to je nadležno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a za to nije ovlašćen RIK, naglasio je Janković. Janković je istakao da su za primedbe o slanju poziva biračima za glasanje nadležni optšinski i gradski organi uprave.

Nema dokaza da je došlo do vođenja paralelnih spiskova na pojedinim biračkim mestima, rekao je Janković povodom prigovora liste ''Srbija protiv nasilja'' u vezi sa tim.

Prema njegovim rečima, paušalna je ocena te liste da je bilo paralelnih spiskova u svim opštinama i gradovima na i izvan biračkih mesta.

Kada je u pitanju tvrdnja liste ''Srbija protiv nasilja'' o kupovini glasova, ukoliko se utvrdi, treba da bude predmet krivičnog postupka, napomenuo je Janković.

On je odbacio i primedbe te liste o primopredaji izbornog materijala.

RIK ne može da poništi izbore na svim biračkim mestima jedne lokalne samouprave, napomenuo je Janković. Povodom primedbi protiv rešenja opštinske izborne komisije u Novom Kneževcu, RIK se izjasnio kao nenadležan i ustupio je tu prmedbu PIK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija