Politika

Ponovljeni izbori na više od 30 mesta, Vučić: Ubedljiva pobeda liste "Srbija ne sme da stane"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/12/2023

-

21:08

Ponovljeni izbori na više od 30 mesta, Vučić: Ubedljiva pobeda liste "Srbija ne sme da stane"
Ponovljeni izbori na više od 30 mesta, Vučić: Ubedljiva pobeda liste "Srbija ne sme da stane" - Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić objavio je večeras u obraćanju javnosti da je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" odnela ubedljivu pobedu na svim biračkim mestima gde su danas ponovljeni izbori i na gradskom i na republičkom nivou.

On je na konferenciji za novinare rekao da su ponovljeni izbori bili u skladu sa zakonima Srbije, RIK-a i GiK-a.

"Dogodile su se značajne promene u samom biračkom telu. Izlaznost je na republičkim bila oko 43 procenta na republičkim i manje od 40 odsto na nivou grada, što je mnogo kada se glasa dan uoči Nove godine. U Beogradu smo imali ponovljene izbore u dva naselja na Novom Beogradu i u Bežanijskoj kosi i MZ Gazela, ali posebno je ubedljiva pobeda u Ripnju na Voždovcu, gde smo od 830 i nešto glasova osvojili preko 600", rekao je on.

Izjavio je da je realno očekivati da će, ukoliko bude relativno pristojna izlaznost na ponovnim izborima 2. januara i ukoliko se nastavi ovaj trend rasta popularnosti liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", ta lista dobiti 130. mandat.

"Da li će to biti ili ne, to ostaje da vidimo, ali sada je realnije očekivati 130, a ne 129 mandata. To naravno zavisi od količnika koliko će glasova da dobiju druge dve liste kojima može da se oduzme mandat, dakle to su Nestorovićeva lista i lista Srbija protiv nasilja, tako da čekamo te količnike večeras kada budemo dobili sve ove rezultate", rekao je Vučić u sedištu Srpske napredne stranke.

On je rekao da je zahvalan građanima što su i danas na miran način uradili ono što je njihov posao i olovkom pokazali kakva im je demokratska volja.

"Ono što ja mogu da vidim, a to smo videli i kroz istraživanje koje smo dobili pre tri ili četiri dana, neposredno posle napada na gradsku skupštinu i nezabeleženog nasilja u našem glavnom gradu kada su pokušali da otmu institucije, kada su pokušali da ukradu narodnu volju građana Srbije, tobože se pozivajući na to da je njima neko nešto uzeo, posle toga je došlo do drastične promene u raspoloženju građana Srbije", rekao je Vučić.

Tada je lista "Srbija ne sme da stane" bila na 49 odsto, a danas su, dodaje, na nekih 51,5-52 odsto od ukupnog biračkog tela.

"Ponešto je porastao u odnosu na izborni rezultat liste Nestorovića, a ovo ostalo je sve u slobodnom padu. I zašto se to dogodilo? Neće građani Srbije rušenje sopstvene države. Neće da slušaju priču o nepravilnostima, a da ne vide ni jedan dokaz za to. Znaju građani Srbije kako su glasali, znaju da nije bilo nepravilnosti, da nikada manje prigovora nije bilo", naveo je Vučić.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/

 

Kako je rekao, na osnovu obrađenih biračkih mesta lista Srbija ne sme da stane osvojila je 69,5 odsto glasova, SPS 5,83 odsto, Savez Vojvođanskih Mađara 6,46%, Srbija protiv nasilja 12%, Nestorović u centru Niša i u centru Beograda ima oko 10 odsto, ali će se ti rezultati još menjati, rekao je Vučić.

On je rekao da je najniži procenat pobede osvojen na BM Medijana u Nišu, odnosno, kako je rekao, 53,4 odsto.

"Nemojte me držati za reč tačno, ali na 53 odsto. To je najniža pobeda. Imamo pobede, nekoliko pobeda. Imamo u Lebanu 72 od 73, u selu pored Lebana, Radanovac ili tako nekako. Svejedno, svuda je negde između 80 i 95 odsto glasova za listu `Srbija ne sme da stane`", rekao je Vučić.

Dodao je da je na tim mestima i izlaznost bila velika, odnosno kako je naveo, 68 i 69 procenata.

"Što se tiče izbora 2. januara naredne godine, nećemo se obraćati na ovaj način već saopštenjem, obavestićemo vas da li imamo dovoljno glasova za 130. mandat. Čestitamo građanima Srbije, i želim da im se zahvalim na ogromnoj, rekao bih, neviđenoj podršci", rekao je predsednik.

Vučić je izjavio da je, na osnovu prebrojanih glasova na svim biračkim mestima lista "Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane" u gradu Beogradu osvojila 64,49 odsto glasova.

"Drugoplasirana je lista Srbija protiv nasilja 17,70 odsto, trećeplasirana je "Mi glas naroda" 7,5 odsto. Na četvrtom mestu su Miloš Jovanović i SPS sa oko tri odsto. To su konačni rezultati za Beograd sa ova tri biračka mesta. Dva su sa Novog Beograda, jedno je iz Ripnja", rekao je Vučić na konferenciji za novinare povodom ponovljenih izbora u štabu SNS-a na Novom Beogradu.

On je dodao da je u Beogradu izlaznost 41,64 odsto i da je veća od one koju je predvideo. Kada je u pitanju situacija u Beogradu, Vučić je rekao da današnji rezultati za vlast u prestonici ne znače ništa. "Što se novih izbora tiče, možda će ih biti, možda ne", rekao je Vučić komentarišući mogućnost ponavljanja izbora u prestonici.

Vučić je rekao je večeras da još nije doneta odluka o vladi, dodajući da će se razgovarati tome i tokom novogodišnjih praznika.

On je dodao da oni sada moraju da pokažu šta će da urade u narednom periodu i koga će u vladu i na lokalu da postave. Vučić je rekao i da veruje da će sada mnogi biti otvoreniji za jedan široki pokret koji je potreban državi.

Što se Beograda tiče kaže da nisu vodili nikakve razgovore, dodajući da je moguće da će biti novih izbora, a moguće i da neće.

"Prvo treba da se konstituiše beogradski parlament, kada se sve završi, to će svakako biti 7 do 10 dana kasnije od nacionalnog parlamenta", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da je cilj da do kraja januara bude završeno konstituisanje novog parlamenta.

"Srbija nastavlja ka EU, iako mnogi žele da je sklone"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras građanima Srbije da znaju da neće biti nikakvih revolucija ni nasilnog preuzimanja vlasti, jer je narod potpuno jasno rekao kome pruža i kome daje svoju podršku, što je od ključnog značaja.

U obraćanju građanima iz prostorija Srpske napredne stranke predsednik je naveo šest važnih stvari koje građani treba da znaju, a vezano za ciljeve koji su pred Srbijom - to su između ostalog da se formira Vlada Srbije, da se radi na sprovođenju predloga OEBS-a i ODIHR-a vazano za usavršavanje izbornog procesa, razvoju Srbije, i evropskom putu iako bi, kako je naveo, mnogi želeli da Srbiju sklone sa tog puta.

Predsednik je naglasio da je važno i to da Srbija pokuša da pre kraja februara ili do početka marta formira Vladu Srbije, da se suoči sa problemima, da Srbija nastavi da se razvija i da se gleda kako da podiže stopu rasta i kako da Srbija ide napred.

Danas se glasalo na više od 30 birališta

Glasanje na 35 biračkih mesta, na kojima su danas ponovljeni izbori za poslanike Skupštine Srbije kao i na tri mesta u Begradu na kojima se glasao za gradske odbornike, završeno je večeras u 20 časova.

Glasanje je završeno zatavaranjem biračkih mesta, koja su širom Srbije otvorena jutros u 7.00.

Na biračkim mestima gde se ponavlja glasanje za republičku Skupštinu upisana su 19.543 birača.

Izbori su ponovljeni na biračkim mestima na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na izborima održanim 17. decembra, kao i na onim mestima na kojima su poništeni rezultati glasanja zbog uočenih izbornih nepravilnosti.

Koalicija Srbija protiv nasilja bojkotovala je ponovljene izbore.

Republička izborna komisija danas je donela rešenje da se na osam biračkih mesta u pet opština u Srbiji 2. januara ponovi glasanje na parlamentarnim izborima i da se zbog toga štampa 5.352 glasačka listića.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladan Dimitrijević izjavio je da su u Srbiji danas ponovljeni izbori na 35 mesta protekli u najboljem redu, da su biračka mesta otvorena u 7 i zatvorena u 20 sati. Dimitrijević je rekao da rezulati još nisu evidentirani. 

Komentari (0)

Srbija