Politika

RIK: Novo glasanje 2. januara 2024. godine na osam biračkih mesta

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2023

-

11:20

RIK: Novo glasanje 2. januara 2024. godine na osam biračkih mesta
RIK: Novo glasanje 2. januara 2024. godine na osam biračkih mesta - Copyright Printscreen/Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Na sednici Republičke izborne komisije (RIK), održanoj 30. decembra, odlučivano je o prigovoru podnosioca Izborne liste "Srbija protiv nasilja" protiv Rešenja Izborne komisije grada Pančeva, koji je ustupljen Pokrajinskoj izbornoj komisiji kao nadležnoj instituciji.

Na sednici je doneto Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na biračkim mestima na kojima je poništeno glasanje na izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Ponovno glasanje biće održano u utorak, 2. januara 2024.godine, u vremenu od 7.00 do 20.00 časova, na biračkim mestima na kojima je rešenjima Republičke izborne komisije poništeno glasanje i to na biračkom mestu broj 4. u opštini Bački Petrovac; na biračkom mestu broj 11. u opštini Bački Petrovac; na biračkom mestu broj 2. u opštini Bela Palanka; na biračkom mestu broj 12. u opštini Bela Palanka; na biračkom mestu broj 37. u opštini Bela Palanka; na biračkom mestu broj 4. u opštini Beočin; na biračkom mestu broj 20. u opštini Mionica i na biračkom mestu broj 7. u opštini Petrovac na Mlavi.

Doneta je Odluka o obliku, izgledu, boji i sadržini glasačkog listića i kontrolnog lista za proveru ispravnosti glasačke kutije za sprovođenje ponovnog glasanja na izborima za narodne poslanike, kao i Odluka o utvrđivanju broja glasačkih listića za sprovođenje ponovnog glasanja na izborima za narodne poslanike 2. januara 2024. godine.

Za sprovođenje ponovnog glasanja na izborima za narodne poslanike,  za biračka mesta na kojima se ponavlja glasanje, utvrđuje se 5.352 glasačka listića koji će se štampati.

Odbijeni prigovori SPN i Zavetnika na rešenja nekoliko izbornih komisija 

Republička izborna komisija je na današnjoj sednici takođe odbila prigovore koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) i "Zavetnici - Dveri" na rešenja nekoliko izbornih komisija (IK) opština i gradova.

U rešenjima nekoliko IK odbijeni su prigovori koalicija za poništavanje izbora na izbornim mestima na teritoriji tih izbornih komisija. Odbijeni su prigovori koji se odnose na izborna mesta na teritoriji izborne komisije gradske opštine Obrenovac koje je podnela koalicija SPN. 

Zamenik predsednika RIK Marko Janković je objasnio razloge odbijanja, a prigovori su se odnosili na, kako je navedeno, duple spiskove, kupovinu glasova, nejednaku zastupljenost u kampanji, nepravilnosti u primopredaji izbornog materijala i drugo. 

"Prema stavovima koji su izneti u izbornoj komisiji GO Obrenovac, prigovori ne ukazuju ni na jednu nepravilnost koja bi bila osnova za poništavanje glasanja na GO Obrenovac", rekao je Janković. 

Dodao je da RIK stoga zaključuje da na teritoriji GO Obrenovac nisu uočene zakonske nepravilnosti i da prihvata stavove koje je iznela izborna komisija GO Obrenovac, te da je prigovor odbijen kao neosnovan. 

Prigovori koalicije Srpska stranka Zavetnici - Srpski pokret Dveri protiv rešenja izborne komisije opštine Vrbas, grada Kruševca, grada Jagodine, opštine Novi Beograd na biračkim mestima broj jedan, 13, 30, zatim opštine Negotin, Žitorađe ocenjeni su kao neosnovani. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija