Politika

Lajčak: Očekujemo da lokalni izbori na severu KiM budu raspisani bez odlaganja

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2023

-

09:56

Lajčak: Očekujemo da lokalni izbori na severu KiM budu raspisani bez odlaganja
Lajčak: Očekujemo da lokalni izbori na severu KiM budu raspisani bez odlaganja - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da očekuje da novi lokalni izbori na severu Kosova i Metohije budu raspisani bez daljeg odlaganja.

Lajčak je u intervjuu za današnju Politiku rekao da je važno da je proces ka sprovođenju novih izbora za gradonačelnike u četiri opštine konačno počeo osnivanjem inicijativnih grupa Srba ranije u decembru.

"Ponovno uspostavljanje potpuno reprezentativnih lokalnih samouprava na severu Kosova neophodno je za deeskalaciju situacije na terenu i za širi proces normalizacije, a potrebno je i za nastavak uspostavljanja asocijacije/zajednice", istakao je Lajčak.

Dodao je da mu je žao što se registracija inicijativnih grupa u početku suočila sa neočekivanim administrativnim preprekama, ali je, kako kaže, od tada dobio uveravanja iz Prištine da će ovi problemi biti uskoro rešeni kako bi prikupljanje potpisa za opoziv gradonačelnika moglo da počne odmah.

Lajčak je rekao da je sredinom decembra vodio dodatne razgovore sa obe strane o nizu pitanja, uključujući primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog aneksa, kao i dodatna pitanja o pojašnjenju evropskog nacrta statuta za osnivanje ZSO.

"Takođe smo razgovarali o nestalim licima, energetici i registarskim tablicama. Došlo je do određenog progresa u ovim pitanjima. Razgovori se nastavljaju i očekujem da možemo napredovati u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji početkom 2024. godine, pod uslovom da obe strane pokažu neophodnu političku volju, hrabrost i liderstvo da to učine", rekao je Lajčak.

Naveo je da je EU primila k znanju zabrinutost koju je izrazila Srbija i očekuje da će se o njima razgovarati u dijalogu. Osvrćući se na činjenicu da Priština ni posle skoro 11 godina od sporazuma u Briselu ne pokazuje jasnu nameru da formira Zajednicu srpskih opština, Lajčak je rekao da je zaključeno da je potreban određeni dodatni rad na evropskom nacrtu statuta pre nego što počne implementacija.

"Ovo je jasan korak napred i, za razliku od prethodnih godina, mi sada aktivno razgovaramo o uspostavljanju asocijacije/zajednice na osnovu predloga koje smo izneli. Već smo imali dva kruga razgovora na ekspertskom nivou sa Srbijom o nacrtu statuta. Uspeli smo da razjasnimo neke nesporazume i odgovorimo na određena piranja, ali još nismo pokrili sve stvari", rekao je Lajčak.

Dodao je da će razgovori morati da budu nastavljeni posle praznika. Lajčak je rekao da to ne može biti beskrajni proces i izrazio očekivanje da implementacija sporazuma i osnivanje ZSO počne početkom 2024. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija