Politika

Dejvid Kameron stigao u Prištinu: Razgovarao sa Kurtijem, sutra sastanci sa Osmani i Gervalom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/01/2024

-

22:07

Dejvid Kameron stigao u Prištinu: Razgovarao sa Kurtijem, sutra sastanci sa Osmani i Gervalom
Tanjug/AP/Kin Cheung - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron doputovao je u jednodnevnu posetu Kosovu, gde je planirano da se sastane sa predsednicom Vjosom Osmani i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom.

Kameron se odmah po dolasku u Prištinu, bez prisustva medija, sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Tokom ovog sastanka naglašena je vrednost i značaj snažnih bilateralnih odnosa dve zemlje, na kojima je razgovarano o novim oblastima i mogućnostima bilateralne saradnje u službi zajedničkih interesa i jačanja međusobnih odnosa.

"Premijer Kurti je obavestio sekretara Kamerona o napretku i dostignućima Kosova, posebno u poslednje tri godine, kako u ekonomskom, tako i u demokratskom i vladavini prava. On je govorio o uspesima i izazovima 2023. godine i posvećenosti njegove i Vlade Republike Kosovo ekonomskom razvoju pored borbe protiv kriminala i korupcije, podizanju blagostanja građana kroz zapošljavanje i odgovarajuću socijalnu politiku, i garantovanju bezbednosti i mira u zemlji uoči agresivnog i pretećeg ponašanja Srbije", navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, ovo je prva poseta Dejvida Kamerona Balkanu nakon njegovog izbora za ministra spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

Navodi se i da je Kosovo njegova jedina destinacija iz zemalja jugoistočne Evrope koju ovaj put posećuje.

Kamerona je na aerodromu "Adem Jašari" u Prištini dočekala Gervala, sa kojom će održati sastanak sutra sa početkom u 08.30 časova u prostorijama Ministarstva spoljnih poslova.

Nakon bilateralnog sastanka, planirano je da se zajedno obrate medijima.

Dejvid Kameron je bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva u periodu od 2010. do 2016. godine, a trenutno obavlja funkciju ministra spoljnih poslova.
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija